Solul deține secretul pentru atenuarea schimbărilor climatice

Producția alimentară nu trebuie să fie o victimă a schimbărilor climatice. Cercetări noi de la Universitatea de Stat din Michigan sugerează că randamentele culturilor și lanțul global de aprovizionare cu alimente pot fi conservate prin valorificarea partenerului critic și, adesea trecut cu vederea, în aprovizionarea cu alimente – solul.

Cercetarea, condusă de Profesorul Fundației MSU, Bruno Basso este prima de acest fel care oferă o perspectivă critică asupra importanței solului în gestionarea riscurilor asociate cu schimbările climatice.

Învățând cum să exploateze științific, să protejeze și să îmbunătățească sănătatea solului, concluziile lui Basso dovedesc că randamentele culturilor pot continua la nivelurile actuale de producție sau chiar să se îmbunătățească – mai ales dacă sunt asociate cu practici agricole adaptate.

Basso a executat o serie de modele în Tanzania, Brazilia, Argentina, Olanda, Franța, Statele Unite și Australia pentru a testa reacțiile solului la schimbările de temperatură și nivelurile de dioxid de carbon prin analiza nivelului de carbon organic și azot din sol.

Cercetătorii au descoperit că dioxidul de carbon a compensat pierderile cauzate de schimbările climatice, deoarece a acționat ca un îngrășământ natural pentru a ajuta culturile să crească. Dar când au fost incluse în analiză pierderile de carbon organic din sol, creșterea dioxidului de carbon din atmosferă nu a fost suficientă pentru a preveni pierderile de randament.

„Astfel, prin managementul agronomic, care face ceea ce trebuie în momentul potrivit pentru culturile dvs. „, calitatea și sănătatea solului pot fi îmbunătățite”, Basso a spus.

Basso a explicat modul în care fermierii pot practica o mai bună gestionare agronomică pentru a proteja solul împotriva efectelor schimbărilor climatice. Aceasta ar trebui să includă folosirea culturilor de acoperire, conservarea solului, adăugarea de carbon organic în sol sau creșterea randamentelor prin genetică și agronomie avansată.