SPUNEM ”NU” ÎNCHIDERII PIEȚELOR

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, în numele producătorilor agricoli, fermieri și membri cooperatori, își exprimă îngrijorarea față de prevederile art. 7 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 52 din 05.11.2020, respectiv suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise!

Dacă aceste piețe agroalimentare organizate în spații închise vor fi închise, ce vor face producătorii  și comerciații de produse agroalimentare care au deschise puncte de vânzare în aceste piețe pentru comercilializarea  produselor proaspete, de sezon și care deja sunt în pragul falimentului urmare a măsurilor dispuse în sectorul HORECA?

Mai mult decât atât, în aceste spații își desfășoară activitatea producători și comerciați autorizați sanitar-veterinar pentru a vinde carne și produse din carne, pește, brânzeturi, pâine și produse de panificație. Toți acești comerciați vor fi nevoiți să-și închidă activitatea iar populația va fi lipsită de dreptul de a achiziona produse de sezon, produse locale, produse perisabile, produse controlate sanitar-veterinar în detrimentul unor produse de import și mai puțin sănătoase! Nu toți producătorii agricoli au posibilitatea de a comerciaza producția prin intermediul supermarketurilor sau a magazinelor locale!

Unde își vor valorifica producătorii agricoli producția în condiții de igienă și respect pentru consumatori? Această decizia intervine la debutul sezonului rece și nu avem cum să nu ne întrebăm dacă comercializarea produselor, care de regulă se vând proaspete, poate fi realizată în deplină sigurantă pentru  comerciați și consumatori la exterior sau încurajăm piața neagră?

Solicităm Guvernului României să revină URGENT asupra acestei decizii iar responsabilii să sancționeze punctual acei administratori de piețe care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii pandemiei COVID-19, iar închiderea să fie dispusă excepțional doar acolo unde este cazul.

În numele tuturor membrilor și  organizațiilor membre ale celor 4 organizații

  • Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO
  • Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR
  • Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”  
  • Asociația Producătorilor de Porumb din România – ,,APPR