Stabilizatorul de azot N-Lock asigură garanţia potenţialului de producţie

În cadrul evenimentului organizat de Corteva la sfârşitul lunii august la Grupul de firme TCE 3 Brazi, din localitatea Zăneşti, judeţul Neamţ, specialiştii au vorbit şi despre protecţia şi stabilitatea potenţialului de producţie utilizând stabilizatorul de azot N-Lock destinat fermierilor care doresc să mențină azotul disponibil la rădăcina plantelor de cultură pentru o perioadă mai lungă de timp, în vederea optimizării acestora. N-Lock garantează o utilizate eficientă a azotului la culturile de porumb. Acesta se utilizează cu toate tipurile de fertilizanți cu azot, având o formulare bazată pe micro-încapsulare de nitrapyrin.

În natură, azotul amoniacal este convertit în nitriți de bacteria Nitrosomonas și, ulterior, în nitrați sub efectul bacteriei Nitrobacter. Sub formă de nitrați, azotul este descompus de apă în sol, devenind mobil și ușor de pierdut prin levigare – transportare în pânza freatică în cazul excesului de apă. Tot în condiții de umiditate ridicată este posibil ca azotul să se piardă în atmosferă prin de-nitrificare, generând gaze cu efect de seră. N-Lock face ca azotul amoniacal să fie menţinut în această formă, preluat continuu de rădăcini și reținut apoi de particulele de humus și argilă. Azotul are un rol important în producția aminoacizilor la plante.

În cazul culturii de porumb este importantă prezența azotului amoniacal în sol în faza ulterioară înfloririi plantei, însă mare parte din azotul aplicat inițial se pierde până în acest moment. Pentru porumb este recomandată aplicarea N-Lock înainte de semănat, acesta fiind încorporat împreună cu îngrășămintele pe bază de azot: uree, UAN, azotat de amoniu, nitrocalcar, etc. N-Lock necesită încorporare mecanică sau minimum 12 mm precipitații la maximum zece zile de la aplicare. Produsul poate fi utilizat împreună cu erbicide sau îngrășăminte foliare și are o activitate îndelungată, de până la 12 săptămâni de la aplicare. Produsul N-Lock Max contribuie la o majorare de circa 7-8% a producției de porumb și diminuează cu 17% levigarea de azot și cu 51% emisiile de gaze cu efect de seră.