Starea vremii în următoarea perioadă!

Vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va situa între -1…14°C, iar cea minimă între -5…10°C la nivelul întregii țări, izolat fiind condiții de producere a brumei și a înghețului la sol.

Se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în majoritatea zonelor de cultură, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Moldova, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Crișana și Muntenia, local nordul și centrul Dobrogei, izolat estul Olteniei și nord-vestul Banatului.

âRezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în Maramureș, cea mai mare parte a Banatului și Olteniei, local sudul și estul Munteniei, sudul, centrul și estul Dobrogei, nordul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, sudul Crisanei. Ca urmare, ritmurile de creștere și dezvoltare la culturile agricole se vor desfășura în general normal, în majoritatea regiunilor.

De asemenea, în nordul și centrul țării procesele fiziologice ale plantelor vor fi încetinite și chiar stagnate temporar. Fenologic, orzul și grâul de toamnă vor parcurge germinarea, răsărirea, formarea frunzei a treia, precum și înfrățirea. Rapița se va afla predominant la creșterea aparatului foliar (8-14 frunze), în Muntenia, Dobrogea, Oltenia și Moldova. În cea mai mare parte a plantațiilor, la pomii fructiferi se va definitiva îngălbenirea și căderea frunzelor, iar la vița de vie se va semnala starea de repaus biologic. În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole de sezon se vor desfășura în condiții favorabile, exceptând zilele cu precipitații.

Sursa: meteoromania.ro