Sunt florile comestibile o soluție pentru dezvoltarea sectorului floriculturii?

Ideea de a mânca flori nu este una nouă. Cercetările arată că romanii foloseau flori la gătit, la fel ca și culturile chinezești, din Orientul Mijlociu și din India. În Roma Antică, florile comestibile de violete și trandafiri erau folosite în bucate, iar lavanda era folosită în sosuri.

Acum cercetătorii examinează beneficiile pentru sănătate ale florilor comestibile. Într-o casă de lângă Nisa, în sudul Franței, florile comestibile sunt vedeta spectacolului. Oamenii de știință clasează diverse soiuri în funcție de anumite caracteristici, precum gustul.

Proiectul ANTEA este o inițiativă transfrontalieră dintre Franța și Italia, sprijinită de Politica de coeziune a UE. Politica își propune să consolideze coeziunea economică și socială prin reducerea disparităților la nivelul de dezvoltare între regiuni. Astfel, își propune să consolideze sectorul de flori comestibile emergente. Florile comestibile sunt un produs foarte fragil, cu o durată de viață scurtă. Oamenii de știință analizează diferite modalități de conservare a acestui produs, inclusiv depozitarea la rece în frigidere sau uscarea florilor, fie cu ajutorul unor uscătoare solare sau electrice.

“Florile au fost întotdeauna un ingredient tradițional în rețetele bunicilor noștri găsite atât în Liguria, în Italia, cât și pe partea franceză, în special în văi. La început, am avut puțini producători asociați cu proiectul, însă acum, în Italia și Franța, avem între 60 și 70 de producători.” a afirmat Barbara Ruffoni, Project Manager în cadrul ANTEA.