Sustenabilitatea începe cu cercetarea și inovarea – este concluzia conferinței globale BASF Research 2021

  • În total, BASF a investit aproximativ 2 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare în 2020
  • BASF a prezentat soluții pentru o mobilitate și o agricultură sustenabile
  • Produsele și procesele chimice inovatoare pot contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon

Prin procesele și produsele sale inovatoare, industria chimică aduce o contribuție importantă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar echipa de cercetători de la BASF susține acest efort prin întreaga sa activitate. Exemple actuale de inovație din rețeaua de cercetare BASF pentru mobilitate și agricultură, cum ar fi lichidele de răcire inovatoare pentru mașini electrice sau noile tehnologii de aplicare de înaltă precizie în agricultură, au fost prezentate în cadrul conferinței pe tema Cercetării, de către dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Executiv de Directori și Chief Technology Officer în cadrul BASF SE, împreună cu cercetătorii BASF.

„Migrarea către sustenabilitate începe cu cercetarea”, a spus Maas-Brunner, BASF ocupând un loc de frunte în această privință și având o configurație unică de cercetare și dezvoltare, cu aproximativ 10.000 de angajați, la nivel global. „Pentru a depăși provocările acestei transformări într-un ritm rapid și pentru a avea succes pe termen lung, trebuie să consolidăm, în continuare, apropierea față de clienți și să profităm de avantajul pe care ni-l oferă cunoștințele și expertiza de pe platforma chimică integrată Verbund”, a adăugat Maas-Brunner. Din acest motiv, în anul următor, compania își va reorganiza activitățile de cercetare la nivel mondial. Astfel, unitățile de cercetare legate de afaceri, care au făcut parte, până în prezent, din cele trei divizii de cercetare, vor fi integrate în diviziile operaționale și vor deveni mai orientate către nevoile clienților. În viitor, BASF va grupa activitățile de cercetare relevante pentru mai multe divizii, într-o divizie centrală de cercetare, cu prezență globală.

BASF și-a propus obiective ambițioase de sustenabilitate, precum accelerarea proceselor cu emisii zero de CO2, dezvoltarea economiei circulare sau digitalizarea.  În total, BASF a investit aproximativ 2 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare în 2020.

Creșterea siguranței în mobilitatea electrică

Sectorul transporturilor este responsabil pentru o parte substanțială din emisiile globale de dioxid de carbon, iar trecerea către mobilitatea electrică poate reduce aceste emisii. Pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesare inovații precum reducerea timpului de încărcare a bateriilor, creșterea siguranței și transformarea proceselor de producție a vehiculelor electrice în unele mai sustenabile și mai eficiente.

Chimia va juca un rol cheie: conținutul chimic al unui vehicul electric (EV) este considerabil mai mare decât cel al unui vehicul cu motor cu ardere internă. Acest lucru se datorează faptului că multe dintre celelalte componente ale vehiculelor electrice se schimbă, ca urmare a sistemului de propulsie modificat. Echipele de cercetare și dezvoltare BASF lucrează continuu la produse de ultimă generație pentru vehicule electrice, precum: materiale pentru baterii, materiale plastice de înaltă performanță, lichide de răcire modificate și produse inedite de acoperire.

Materialele plastice, de exemplu, au o contribuție importantă la siguranța vehiculelor electrice. Acestea sunt utilizate pentru a obține o protecție stabilă la impact, o distribuție sigură a energiei electrice, ca adezivi conductivi termic, și pentru a codifica pe culori componentele și conectorii de înaltă tensiune.

Noul lichid de răcire din gama de produse Glysantin® este un alt produs BASF care aduce îmbunătățiri suplimentare siguranței vehiculelor electrice. Are o conductivitate electrică foarte scăzută datorită formulei sale inovatoare. Astfel, în cazul în care bateria este deteriorată, spre exemplu, într-un accident, noul produs BASF nu reacționează cu componentele de înaltă tensiune ale bateriei. În același timp, Glysantin® ElectrifiedTM oferă protecție fiabilă împotriva coroziunii din interiorul sistemului de răcire al vehiculelor electrice.

Cu ajutorul metodelor digitale, cercetătorii BASF au dezvoltat, de asemenea, o nouă versiune a electrocoat-ului catodic (e-coat), CathoGuard®, special conceput pentru a îndeplini cerințele de electromobilitate. Acesta permite aplicarea la temperaturi mai scăzute, reducând, astfel, emisiile de CO2, și păstrând, în același timp, proprietățile produsului. În plus, tehnologia îndeplinește standardele de durabilitate stabilite, deoarece nu conține staniu și poluanți atmosferici periculoși, ci doar un nivel scăzut de compuși organici volatili.

Inovații pentru o agricultură sustenabilă

Echipa de cercetare BASF lucrează și la soluții pentru o agricultură durabilă. Fermierii se confruntă cu provocări majore: hrănirea unei populații mondiale în creștere, ce  va ajunge la 10 miliarde până în 2050, condiții meteorologice mereu în schimbare, din cauza modificărilor climatice, controlul sigur și eficient al dăunătorilor și buruienilor, în contextul unei rezistențe în creștere, dar și nivelul limitat al resurselor naturale și al terenurilor arabile. Prin urmare, domeniul are nevoie de inovații cât mai curând posibil, precum noi semințe și trăsături genetice sau  produse de protecție a plantelor inedite și aplicații digitale.

Grâul este una dintre cele mai importante cereale din lume, cu un volum de peste 770 de milioane de tone metrice pe an. Producția de grâu trebuie să crească semnificativ în următorii ani. Acest obiectiv va fi mai greu de atins din cauza numărului limitat de terenuri arabile și a recoltelor insuficiente, cauzate de schimbările climatice. În cadrul programelor sale de cercetare, BASF dezvoltă un hibrid de grâu care să asigure producții mai mari, calitate sporită, precum și o mai mare rezistență la boli și insecte. Utilizând diverse trăsături genetice din regiunile cheie în care se cultivă grâul, cercetătorii BASF selectează cele mai bune trăsături ale plantelor din linii parentale distincte genetic, asigurând astfel o recoltă stabilă și o rezistență mai puternică la schimbările climatice.

Pentru a optimiza producția culturilor, compania a dezvoltat o platformă inteligentă de modelare a plantelor, care oferă recomandări agronomice precise, bazate pe analiza continuă a datelor. Aceasta monitorizează parametrii economici și biologici, ajutându-i pe fermieri să obțină o cultură bogată și sigură pentru mediul înconjurător. Datele platformei sunt utilizate în cadrul aplicațiilor xarvio® Digital Farming Solutions. De exemplu, în soluția Smart Spraying, dezvoltată în parteneriat cu Bosch, datele sunt asociate cu senzorii camerelor de înaltă tehnologie și integrate în software, pentru a aplica erbicid pe buruieni numai acolo unde este necesar. Testele pe teren arată că această combinație de tehnologie poate reduce cu până la 70% volumul de erbicid utilizat. Aceasta este o contribuție importantă la protecția mediului, oferind, în același timp, beneficii financiare fermierilor.

Schimbările aduse etapelor cercetării, precum  trecerea de la cercetarea secvenţială la cea paralelă, reprezintă, de asemenea, o abordare înclinată spre inovaţii și produse durabile. BASF a dezvoltat cu succes în acest mod noile fungicide pe bază de Revysol®. Această substanță activă din grupa chimică a triazolilor demonstrează performanțe biologice puternice împotriva unui număr important de boli fungice relevante. În același timp, îndeplinește toate cerințele pentru o aplicare sigură și compatibilă cu mediul.

Transmisia live și mai multe informații despre prezentările din cadrul conferinței sunt disponibile la: basf.com/research-press-conference.

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor durabil. Combinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Peste 110.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în șase segmente: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. BASF a generat vânzări de 59 de miliarde de euro în 2020. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informații suplimentare la www.basf.com.

Despre BASF Agricultural Solutions

Cu o populație în continuă creștere, lumea devine din ce în ce mai dependentă de capacitatea noastră de a dezvolta o agricultură durabilă și de a păstra un mediu sănătos. Colaborând cu agricultori, profesioniști în agricultură, experți în managementul dăunătorilor și alții, ne asumăm să contribuim la acest lucru. De aceea, investim în cercetare și dezvoltare și într-un portofoliu complex, inclusiv de semințe și trăsături genetice, soluții chimice și biologice pentru protecția culturilor, gestionarea solului, sănătatea plantelor, controlul dăunătorilor și agricultura digitală. Cu echipe de experți în laboratoare, pe câmp, la birou și în unitățile de producție, conectăm gândirea inovatoare și activitatea practică de zi cu zi pentru a crea idei ale lumii reale care funcționează – pentru agricultori, societate și planetă. În 2020, divizia noastră a generat vânzări de 7,66 miliarde de euro. Pentru mai multe informații, vizitați www.agriculture.basf.com sau oricare dintre canalele noastre de social media.