Syngenta Biologicals – inovație care izvorăște din natură 

Modul în care producem hrana astăzi trebuie să evolueze! Suntem martorii unor provocări majore în agricultură. Producția de alimente trebuie să crească cu 50% până în anul 2050 pentru a hrăni populația în creștere, dar schimbările climatice – creșterea temperaturilor globale, inundațiile, seceta, modificarea comportamentului unor dăunători și boli în culturile agricole asociate schimbărilor de climă – ne amenință șansele de a produce suficientă hrană pentru viitor.

Producătorii agricoli din lume au astăzi mai multă nevoie, ca oricând, de inovație si tehnologii care să-i ajute să se adapteze continuu noii realități în agricultură. Se tot vorbește despre sustenabilitate și modul în care producătorii agricoli pot obține mai multă hrană pe aceeași suprafață, cu mai puține resurse, cu alte cuvinte, să producă mai mult cu mai puțin.  

Pentru ca acest lucru să se întâmple, fermierii vor avea nevoie, în continuare, de chimie și genetică, iar digitalizarea și produsele biologicele vor juca un rol complementar și deciziv în succesul obținut de a produce mai mult, mai bine și mai sustenabil. Viitorul este al inovației, indiferent de forma! Și, de ce nu, inovație bazată pe sau care izvorăște din natură!

Produsele biologice vor putea oferi fermierilor soluții suplimentare și complementare pentru a gestiona dăunătorii și bolile, pentru a adresa factorii de stres abiotici și, nu în ultimul rând, să îmbunătățească eficiența asimilării nutrienților și să contribuie la regenerarea sănătății solurilor. Fie că vorbim de produsele de biocontrol, biostimulanți sau bioferilizanți, produsele biologice își vor găsi încet, încet locul în lada de instrumente a fermierului, ca rezultat al împletirii dintre inovație, natură și știință. 

Compania Syngenta a anunțat pe 13 iunie a.c. că va uni business-urile de produse biologice sub denumirea de Syngenta Biologicals. Astfel, activitatea  de pionierat a companiei Valagro în domeniul biostimulanților și al nutrienților de specialitate, companie achiziționată de Syngenta în 2020, şi activitatea internă a Syngenta în domeniul controlului biologic s-au unit într-o singură entitate – Syngenta Biologicals. Încă de la momentul achiziției, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru a construi o bază comună în domeniul inovației bazată pe știință, împărtășind pe scară largă cunoștințele și valorificând capacitățile esențiale pentru a deveni lider mondial în domeniul produselor biologice.

Portofoliul Syngenta Biologicals va conține produse provenite din extracte botanice, acizi organici, aminoacizi, produse semiochimice, minerale, organisme microbiotice și macrobiotice. Aceste soluții inovatoare, bazate pe știință, acoperă o gamă largă de produse, create pentru a răspunde nevoilor fermierilor, ajutându-i să producă mai mult, protejând în același timp mediul înconjurător. 

Portofoliul de produse biologice este împărțit în două categorii distincte. Soluții pentru combaterea biologică a bolilor și a dăunătorilor, și biostimulanți. În categoria produselor pentru combaterea biologică a bolilor și a dăunătorilor se regăsesc produse ce conțin microorganisme (bacterii, ciuperci, virusuri), extracte botanice și semiochimicale. Categoria produselor biostimulante include produse ce cresc randamentul productiv (aminoacizi, biofertilizanți, extracte botanice), produse ce îmbunătățesc calitatea solului și care ajută planta sa treacă peste perioadele de stres și, nu în ultimul rând, produse ce sporesc reținerea apei în plantă și în sol.

În România, portofoliu de produse biologice include produsele Isabion®, Taegro® și Quantis. 

Isabion® este un produs de origine naturală, obținut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi, aplicat în perioadele critice, acesta sporește randamentul productiv și ajută planta să treacă peste perioadele de stres abiotic. 

Taegro® este un fungicid biologic bazat pe microorganisme vii care, concurează și inhibă bolile fungice la cucurbitaceae, solanaceae, salată, căpșuni și viță de vie, atât în sere, cât și în aer liber. 

Quantis™ este un îngrăşământ biologic care conţine carbon organic, aminoacizi, precum şi potasiu şi calciu. Quantis sporeşte performanţa plantelor şi reduce pierderea randamentului provocată de condiţiile de stres abiotic. 

Compania Syngenta va continua să investească în extinderea portofoliului de soluții biologice pentru a acoperi nevoile fermierilor.  

Andrei Măruțescu 

Director de Comunicare și Business Sustainability Europa de Sud-Est