
Sciara fenestralis – ţânţarul ciupercilor- este frecvent întâlnit în ciupercării, unde se dezvoltă continuu. Adultul are între 1,5 şi 6 mm, masculul fiind mai mic decât femela, de culoare neagră. Picioarele sunt lungi şi subţiri, cu aripi mai lungi decât corpul. Are 3-4 generaţii pe an. Femela depune ouăle pe substrat (4-8 la un loc), mai rar pe ciuperci. Larvele apar după 5-7 zile, se dezvoltă în 2-3 săptămâni, şi intră în substrat unde se transformă în pupe îmbrăcate în fire de mătase. După 8-14 zile apar adulţii. Durata de viaţă a unui adult este de circa 6 zile. Se dezvoltă bine la 18-20°C şi 80% umiditate relativă.
Pagubele cele mai mari le produc larvele (3-5 mm lungime, albe cu capul negru lucios) care atacă miceliul, butonii de fructificare şi mai rar ciuperca matură. Butonii prezintă găuri (cuiburile larvelor), hifele ciupercilor se înnegresc, iar filamentele de creştere dispar. Pălăria şi piciorul au urme de galerii, iar ciupercile devin brune şi putrezesc. La un atac puternic se degajă un miros specific al dăunătorului.
Combaterea se face prin control atent şi permanent şi măsuri de prevenţie. Ciupercile atacate se elimină şi se distrug imediat. În perioada recoltării se recomandă menţinerea temperaturii la maxim 17°C, apoi dezinfectarea compostului şi a platformelor, chimic sau termic la 58°C. Deoarece ciupercile pot reţine mare parte din substanţele chimice, se recomandă ca măsurile de combatere să fie nechimice şi să se evite cât mai mult contactul cu exteriorul.