Virusul mozaicului conopidei determină pierderi în cultură!

Virusul mozaicului conopidei este de origine americană, iar în România a fost semnalat încă din secolul trecut. Viroza determină pierderi însemnate, de aproape 75 % din producţie.

Frunzele plantelor atacate prezintă o decolorare, o transparenţă a nervurilor, urmată de îngălbenirea ţesutului între nervuri. Ţesuturile de lângă nervuri păs­trează coloraţia verde. Întrucât zonele îngălbenite nu cresc în acelaşi ritm cu cele verzi, frunzele apar gofrate, cu marginile răsucite spre faţa superioară. Simptomele dispar la temperaturi de peste 25°C. În funcţie de momentul instalării ata­cului, plantele pot suferi mai mult sau mai puţin. Răsadurile afectate rămân mici şi după plantare produc puţin.

Ca plante gazdă amintim: varza albă, varza roşie şi varza de Bruxelles. La aceste specii, simptomele apar ca pete de decolorare urmate de pete brune, frunzele exterioare putând cădea. Virusul a mai fost semnalat şi la ri­dichi, rapiţă sau hrean.

Virusul poate fi transmis de insecte (Aphis fabae, A. frangulae, Myzodes persicae etc) de la o plan­tă la alta și este de tip nepersistent sau semipersistent, putând fi luat de vector în 1-2 minute şi poate persista în insectă circa 3 ore.

Prevenirea se referă la izolarea culturilor semincere de cul­turile de consum şi distrugerea restu­rilor vegetale. În ceea ce priveşte combaterea, se recomandă distrugerea insectelor prin tratamente cu insecticide.