Virusul Pestei Porcine Africane a fost confirmat la un porc mistreț în zona Ohaba

Virusul Pestei Porcine Africane a fost confirmat la un porc mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 44 Ohaba, aparținând Ocolului Silvic Blaj, în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

O echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Alba s-a deplasat în regim de urgență la fața locului pentru neutralizarea animalului vânat, realizarea unor acțiuni de dezinfecție, stabilirea zonelor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.

Este primul caz de îmbolnăvire cu Pestă Porcină Africană la un porc mistreț în județul Alba. Amintim că la începutul lunii noiembrie virusul fusese confirmat la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra. Între timp, au fost efectuate mai multe examene de laborator pentru depistarea genomului virusului Pestă Porcină Africană, însă toate rezultatele au fost negative.

Reprezentanții DSVSA solicită crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA Alba despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, proprietarii fiind despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.