Ziua Porumbului de la Orezu, un eveniment organizat într-un an dificil care a prezentat situația reală a culturilor din sudul țării

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România a organizat şi în acest an evenimentul Ziua Porumbului în cele două locaţii consacrate: la Orezu, judeţul Ialomiţa, pe data de 10 septembrie şi la Târgu Frumos, judeţul Iaşi, pe data de 17 septembrie.

Cea de a XI a ediţie a manifestării Ziua Porumbului desfăşurată la Orezu, județul Ialomița, sub moto-ul “Viitorul Porumbului Profit sau Provocare?” a fost organizată de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România şi societatea Elsit Com, având ca partener principal compania Bayer. Evenimentul s-a desfăşurat în condiții deosebite, respectându-se regulile de distanțare socială impuse de starea de alertă.

Business Press Agricol şi Cotidianul Agricol au avut alături de celelalte publicaţii de profil calitatea de partener media în eveniment, drept pentru care redactorii publicaţiilor prezenţi şi la această ediţie au prezentat informaţii la cald despre ceea ce s-a discutat în cadrul dezbaterilor.

Producția medie, 2162 kg/ha

Anul acesta, loturile de testare de la Orezu au fost semănate pe data 2 aprilie, iar recoltarea s-a realizat pe 1 septembrie. Lucrările de pregătire a solului au inclus: aratul, discuitul, încorporarea îngrășămintelor cu un combinator, semănatul, fertilizatul şi erbicidatul.

Fertilizarea s-a realizat cu azotat de amoniu, 240 kg/ha, NPK 16-16-16, 300 kg/ha și NPK 20-20-0+Zn, 210 kg/ha. Erbicidarea s-a efectuat pe 25 aprilie cu Adengo, în doză de 0,4 l/ha și ulterior, pe 20 mai, cu Laudis, în doză de 2,25 l/h. Cantitatea de precipitații a fost de 184 l/mp, respectiv, în mai 44 l/mp, în iunie de 87 l/mp, în iulie 53 l/mp, iar în august de 0 l/mp. Producțiile au variat de la 709 kg/ha la 5.773 kg/ha. Diferența de producție a hibrizilor a fost dată de o cantitate redusă de apă.

”Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la grupele FAO 400-450. Producția medie a fost de 2162 kg/ha. În loturile comerciale s-a văzut influența plantei premergătoare. În aealul unde porumbul a fost cultivat după porumb producția a fost de 900 kg/ha, iar în cadrul loturilor unde planta premergătoare a fost grâul rezultatul la recoltat a fost de 1.400 kg/ha”, a ţinut să explice gazda evenimentului, Nicolae Sitaru, Preşedintele APPR.

Alţi parteneri ai evenimentului au mai fost: Ameropa, Azomureş, Caussade Semences, Euralis Seminţe, Expert Agribusiness, INCDA Fundulea, IPSO Agricultură, KWS Seminţe, MAS Seeds, RAGT, RWA, ROfert, DEKALB, NETagro, Syngenta.