Saaten Union un portofoliu bogat de soiuri şi hibrizi la cereale păioase

Cornelia Pistol, director produs de cereale păioase şi leguminoase, ne prezintă portofoliul bogat al companiei la aceste culturi.

“Putem spune că Saaten Union este compania cu cel mai larg portofoliu de specii și varietăți din piața agricolă românească, pornind de la cerealele de toamnă și terminând cu speciile semănate primăvara. Anual, testăm în 8-10 locaţii de screening şi peste 30 locaţii demo, multiplicăm şi comercializăm mai mult de 12 specii, care înseamnă peste 60 varietăţi.

Cu ajutorul geneticii de care dispunem producem soiuri variate, cu destinații diferite, toleranțe ridicate la condițiile climatice din România dar și adaptate diferitelor tipuri de tehnologii agricole. Saaten Union ofera colaboratorilor o genetică variată şi soiuri rezistente și performante care aduc fermierilor producții anuale remarcabile. În portofoliul comercial avem soiuri de grâu, hibrizi de grâu, orz cu 6 și 2 rânduri, ovăz, lucernă, soia, mazăre, orz de primăvară cu 2 rânduri pentru malţ, hibrizi de porumb de la 220 la 450 FAO, floarea-soarelui, culturi verzi şi năut”, a precizat Cornelia Pistol.

Din portofoliul culturii de grâu au fost nominalizate soiurile Saaten Union din toate grupele de maturitate: extratimpuriul Felix, timpuriul Katarina, ambii din clasa de panificaţie A. Din grupa semitimpurii şi clasa de panificaţie A au fost enumerate noutăţile genetice Tika Taka, Trublion şi Centurion, dar şi Python. De asemenea, au mai fost prezentaţi semi-tardivii: Genius din clasa de panificaţie E, Salasar, Joker şi Aspekt din clasa panificaţie A, precum şi Mulan clasa de panificaţie B.

Saaten Union are în portofoliu pentru orzoiaca de primavară soiurile Xanadu, Thuringia, Beatrix, iar din acest an se agaugă noul soi Fandaga. La orzoaica de primăvară pentru bere Fandaga este o noutate în portofoliul comercial. Soiul semi-timpuriu este agreat de producătorii de malţ fiind înscris în lista verde. Noul soi permite o mare flexibilitate pentru însămânțare, prezentând o foarte bună toleranţă la principalele boli foliare, precum si la cadere. Soiul dezvoltă calități superioare de malțificare, producții mari și stabile, atuuri care îl fac să fie acceptat de majoritatea producătorilor de bere. Noul produs este adaptat în toate zonele de cultură ale orzoaicei de primăvară.

Xanadu este un soi semi-timpuriu, recunoscut pentru calitatile superioare pentru producatorii de malt. Soiul prezintă o toleranţă bună la făinare, rugina brună, septorioză şi la arsura frunzelor, fiind adaptat în toate zonele de cultură ale orzoaicei de primăvară. Beatrix este un soi semitimpuriu, cu o toleranţă forte bună la cădere, care se caracterizeaza prin plante de înălţime medie şi capacitate productivă ridicată. Thuringia este un soi timpuriu cu toleranță foarte bună la secetă şi cu o capacitate de înfrățire ridicată.

Pentru cultura de mazăre de primăvară, reprezentantul Saaten Union a prezentat soiurile Salamanca şi Astronaute. Salamanca este un soi afil de mazăre, cu creştere determinată, cu talie medie spre înaltă (80-90 cm), cu o toleranţă ridicată la cădere şi conţinut de proteina de 23-25%. Astronaute este un soi afil de mazăre, cu creştere determinată, cu talie medie (70-75 cm), cu boabe de culoare galben şi conţinut de proteină de 23-25%.

La cultura de soia a fost prezentat Korana, un soi de soia din grupa de maturitate 00. Acesta prezintă un conținut de grăsimi de 19-22% şi de proteină 39-44%. Korana este un soi semi-determinat, cu MMB de 155-160 g. Densitatea de semănat recomandată este de 55-60 boabe germinabile/mp.