Târnafesul sau tusea cailor

Exploatarea intensă, igiena și furajarea necorespunzătoare a cailor

Emfizemul cailor sau boala obstructivă a căilor respiratorii, denumită popular tignafes sau târnafes, este o boală destul de des întânită în rândul cailor. Boala determină apariția unei tuse puternice, dificultăți în respirație și rezistență diminuată la efort. Caii cu emfizem pulmonar tușesc des și sec, la eforturi mici obosesc repede, respirația devine greoaie, nările se dilată, iar cutia toracică are aspect de butoi. Această boală apare în urma unei exploatări necorespunzătoare a cailor, prin folosirea îndelungată a acestora la efort și lipsa pauzelor pentru refacere și odihnă, cu precădere atunci când, deja, există afecțiuni cronice respiratorii.

Manifestarea bolii

În cazul în care boala este cronică, mai veche, caii prezintă simptomatologie mai puțin vizibilă. Doar în cazul supunerii la efort se observă că animalele obosesc foarte repede si respiră greu. La debutul bolii, caii prezintă apetit, cu o stare de întreținere bună, iar la nivelul narinelor, din când în când, se pot observa serozități mucoase. Modificarea volumului plămânilor duce la observărea cutiei toracice modificate ca aspect, în formă de butoi. De asemenea, din cauza insuficienței cardiace, se poate remarca dilatarea venelor, în mod deosebit cea a pintenului. În cazul în care emfizemul pulmonar se complică și cu alte afecțiuni respiratorii (cum ar fi bronșitele), urinarea se face sacadat din cauza presiunii abdominale.

Boala obstructivă respiratorie cronică a cailor, deseori exprimată prin bronșită recidivantă, cu caracter asmatiform, induce de cele mai multe ori emfizem pulmonar secundar cronic. Din punct de vedere clinic, corespunde cu ”tignafesul’’ sau ’’suspinul’’.

Factori agravanți

Pe lângă o anumită predispoziție, pot interveni și factori ocazionali, care au efect iritativ sau alergic și agravează boala: praful, sporii de mucegaiuri sau alți compuși poluanți ai aerului, care se regăsesc, în principal, în adăposturi. Praful din grajduri (emanat cu precădere din furaje si așternuturi) trebuie eliminat prin înlocuirea fânului cu furaje granulate, pășunat, cositură, însilozare și astfel, se evită împrăștierea sporilor de miceți (mucegaiuri) și a prafului. Este recomandat, ca înaintea distribuirii în grajd a fânului, să se înlocuiască paiele de așternut cu fâșii de hârtie, talaș sau turbă.

În cazurile de microbonșită și astm, pentru a se evita inducerea emfizemului pulmonar cronic, este necesar tratamentul medicamentos timp de 4 – 6 săptămâni, cu expectorante, antibiotice, antiinflamatorii nonsteroidiene sau steroidine ce prezintă înalte proprietăți antihistaminice (antialergice).

Din punct de vedere economic, emfizemul pulmonar înseamnă o problemă gravă, întrucât animalele nu mai pot fi folosite la efort. În cazul în care nu se renunță la expunerea la efort, mai devreme sau mai târziu, emfizemul pulmonar va duce la moartea animalului, prin edem pulmonar acut și insuficiență cardiacă. În tratamentul tusei acute, un rol important îl au condițiile igieno – dietetice preferențiale, evitarea eforturilor fizice și a eforturilor depuse de organismul cailor pentru adaptarea la solicitările climatice. Se recomandă ventilația strictă a adăposturilor sau chiar întreținere în libertate, eventual la pășune.

Prevenția

Prevenirea îmbolnăvirii cailor de tignafes se face prin folosirea pauzelor de refacere și odihnă de la efort, prin supravegherea animalelor și observarea semnelor timpurii de alte boli respiratorii și prin furajarea cu nutrețuri de bună calitate. De asemenea, igienizarea grajdurilor trebuie făcută corespunzător pentru a evita contaminarea căilor respiratorii cu mucegaiuri sau bacterii și ventilația grajdurilor trebuie asigurată la un nivel corespunzător.

Tratamentul

Tratamentul emfizemului pulmonar se face cu antibiotice, precum Pandrom 1ml/10 kg, antiinflamatorii – Dexametarom 5-10 ml, administrat timp de 1 – 2 zile, antitusive și expectorante Tusifug, Pneumoguard care, pe lângă proprietățile de antiseptic pulmonar și fluidifiant al secrețiilor bronșice, susține și funcția inimii, Vitahorses, pulbere hidrosolubilă 10G/10 kg furaj sau 10g/10 litri apă. Tratamentul aplicat nu duce la vindecarea totală a bolii, dar poate ameliora evoluția acesteia, prin încetinirea ei.

Dr. Diana Oprișiu

Romvac Company S.A.