Sturionul, un start-up de viitor!

Fermierii români încep să investească în creșterea sturionului, unul dintre cei mai valoroși pești din lume. Sturionul, celebrul producător de caviar negru, este considerat una dintre bunătățile prezente în cele mai scumpe restaurante.

Tinerii întreprinzători sunt atrași de începerea unei afaceri în acest sector, datorită faptului că există posibilitatea de a contracta fonduri europene. În al doilea rând, dacă până acum câțiva ani nu exista o piață specializată în domeniul comercializării sturionului în România, de curând aceasta a început să prindă contur, mai ales că tot mai multe ferme specializate în creșterea de sturion fac concurență serioasă cu piața neagră. Pe lângă creşterea sturionului pentru consum şi comercializarea puietului pentru reproducere, sturionul poate fi folosit și în industria modei. Pielicea de sturion este utilizată pentru portofele, centuri, genți și chiar pantofi.

Sturionul face parte din familia Acipenseriadae, iar printre cele mai cunoscute specii de sturion se numără sturionul comun, sturionul siberian şi sturionul de Dunăre. Sturionul este apreciat nu doar pentru carnea sa fără oase, dar și pentru producția de caviar. Sturionii cunoscuți pentru producția de caviar sunt: Cegă, Sturionul Siberian, Păstruga, Sturionul Alb, Nisetrul, Sturionul de Adriatica, Morunul.

Conform site-ului Amazon, prețul pentru 100 de grame de sturion negru este de 119 dolari. Caviarul de cegă este unul foarte rar, el mai poartă denumirea de caviar regal și pe vremuri era cunoscut sub denumirea de Tzar Caviar și consumat de către familiie regale din lume. Caviarul de păstrugă este unul dintre cele mai cunoscute, recoltarea la acest tip de sturion făcându-se după 7 ani.

Sturionii, de obicei, ating lungimi cuprinse între unu, doi metri, deși unele specii pot crește mai mult de cinci metri. Ca durată de viaţă, unele specii de sturioni pot trăi până la 150 de ani.

Recoltarea de icre presupune în mod tradițional și moartea peștelui care l-a produs. Acum, datorită unor tehnici moderne și ceva mai rezonabile: o mică incizie chirurgicală este suficientă pentru scoaterea icrelor fără a afecta în vreun fel sturionul. După ce icrele au fost colectate, are loc un proces rapid de sărare și ambalare în recipiente etanșe. Calitatea caviarului este mai mare dacă este aplicată o cantitate mică de sare, iar procesul pe care îl recomandă specialiștii este cunoscut drept malossol și implică o concentrație de sare de maximum 3-5%.