Bolile și dăunătorii nu sunt singurii factori care pot deranja plantele. De multe ori, cauzele nevăzute sunt mai periculoase: frigul, căldura excesivă, uscarea sau umezeala pământului, curenții de aer sau lipsa unei bune aerisiri, lipsa fertilizărilor… toți aceștia sunt factori de mediu sau de nutriție care pot duce la fenomenul de fiziopatie sau de dereglări fiziologice ale plantelor. Pentru că de multe ori nu ne dăm seama de problemă, iată o listă cu simptome și cauze:
– frunzelor încep să li se subțieze și îngălbenesc vârful limbului foliar brusc – planta a suferit un șoc din cauza scăderii sau creșterii bruște de temperatura.
– frunzele se ondulează/răsucesc și au pete circulare sau longitudinale galbene – planta suferă din cauza alternanțelor mai mari de 15 grade temperatura. Exemplu: ziua 20 grade, noaptea 3 grade Celsius.
Ce recomandăm fermierilor?
Experții Agrii recomandă fermierilor aplicarea singulară a produselor pe bază de aminoacizi, extracte de alge, fitohormoni naturali de creștere. Ca produse puteți utiliza biostimulatorul Physiocrop sau fertilizantul foliar FoliQ Ascovigor.