În acest moment, particip la reuniunea Delegației la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană din Parlamentul European, în cadrul căreia are loc un schimb de opinii privind stadiul actual al procesului de ratificare a Acordului de asociere UE-Mercosur. Pe data de 28 iunie 2019 au fost finalizate negocierile care au durat peste 20 de ani, privind acordul comercial, parte a Acordului de asociere, cu blocul comercial din America de Sud cuprinzând Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Acordul UE-Mercosur încheiat de Comisia Europeană trebuie să fie ratificat de fiecare stat membru pentru a intra în vigoare.Acest acord trebuie tratat cu maximă atenție astfel încât interesele fermierilor și ale consumatorilor din UE să fie protejate. Dacă ne gândim doar la costurile kilogramului de carne a fermierului din Mercosur, care nu are niciun fel de limitare în utilizare hormonilor de creștere și a altor produse considerate nocive în UE, în comparație cu costurile fermierului european care are o serie de constrângeri și trebuie să respecte anumite standarde de calitate, ne putem da seama de dimensiunea consecințelor acordului cu Mercosur în agricultura europeană. Uniunea Europeană trebuie să își mențină standardele de calitate înalte atât pentru alimentele produse în Europa, dar și pentru cele importate.
Ana Pires, în numele Președinției portugheze a Consiliului UE, a transmis următoarele mesaje: „Vă voi spune care sunt prioritățile președinției portugheze în acest domeniu. Ratificarea acordului cu Mercosur reprezintă o prioritate pentru președinția noastră pentru că aduce avantaje multiple pentru ambele părți, are o serie de elemente de sustenabilitate. Trebuie să sprijinim acest acord negociat de peste 20 de ani. Totuși, trebuie să fie clarificate anumite aspecte prin intermediul mecanismului la care Comisia lucrează acum. Sper ca, Comisia, să prezinte acest instrument complementar, cât de curând, mai ales în ce privește protecția pădurilor. Acordul de asociere cu Mercosur nu este doar un acord comercial, nu este doar un acord care aduce multiple beneficii, ci este un parteneriat care ne permite să luptăm împreună împotriva schimbărilor climatice, este un parteneriat al dialogului, al răspunderii partajate”.
Mariano Kestelboim, Ambasador al Republicii Argentina, reprezentant permanent pentru Mercosur, a subliniat următoarele idei: „Mercosur a ratificat acordul, dar procesul de ratificare este mai complicat decât credeam. În UE, mai ales pe componenta de agricultură, nu se întâmplă lucrurile așa de repede. În cele patru țări ale Mercosur s-au stabilit deja pozițiile. Au fost aduse mai multe critici de către UE, dar sunt o serie de subvenții prevăzute pentru fermierii europeni. Respingerea din UE s-a concentrat predominant pe componenta de sustenabilitate și de mediu. Dacă redeschidem tot procesul de negocieri, s-ar putea să trebuiască să schimbăm o serie de aspecte pe care le-am convenit deja. Aș dori să subliniez că acest acord este un punct de plecare, nu un punct de sosire în stabilirea unui parteneriat puternic între UE și Mercosur, între țări puternice.”
Pablo Grinspun, Ambasador al Republicii Argentina, reprezentant Mercosur, a subliniat următoarele idei: „Mercosur continuă să depună eforturi de finalizare a acestui acord, în ciuda reticenței manifestate de UE. Este important să dezbatem acest acord extrem de important. Pozițiile exprimate sunt orientate către interesele UE. Este un focus pe partea de păduri, de schimbări climatice, dar acordul se concentrează pe mult mai multe lucruri decât aceste aspecte. Nu există niciun motiv pentru care să credem că acest acord va duce la prejudicii asupra mediului înconjurător. Există îngrijorări cu privire la produsele alimentare din aceste țări. Vor fi reguli și norme cuprinzătoare și suficiente pentru a garanta siguranța produselor.”
Rupert Schlegelmilch, director general DG TRADE, Comisia Europeană, a transmis următoarele mesaje: „A trecut o perioadă destul de îndelungată de când am încheiat negocierile, cu toate acestea, continuăm să avem multe dezbateri, pe mai multe sectoare considerate sensibile, cum ar fi sustenabilitatea, dorința unui angajament clar din partea ţărilor Mercosur că vor respecta pachetul de dezvoltare durabilă din acordul de liber schimb. Avem un angajament clar în ce privește îngrijorările pe care noi le-am ridicat, ca acestea să fie asumate spre rezolvare în acord. Există evoluții pozitive care susțin ratificarea acordului.”