Activitatea Comandamentului Sezon Estival 2023 în zonele de agrement și localitățile de interes turistic – prima jumătate a lunii iulie

Echipele de inspectori ale Comandamentului Sezon Estival 2023 acționează, la nivel național și în zonele de agrement și localităţile de interes turistic din țară, altele decât cele de pe litoralul Mării Negre.

În acest sens, la nivelul fiecărei Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene s-au constituit echipe de inspectori care desfăşoară controale oficiale în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Pentru a eficientiza aceste controale, DSVSA județene beneficiază de sprijinul autorităţilor locale, care informează DSVSA cu privire la perioadele și locațiile în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor etc.), pentru a se asigura că evenimentele se desfășoară fără incidente alimentare.

Verificările inspectorilor sanitari veterinar și pentru siguranța alimentelor vizează condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare și respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul.

În perioada 2 – 14 iulie au fost efectuate controale la 685 de unități.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.229.400 de lei.

De asemenea, au fost emise 2 ordonanţe de suspendare a activităţii și 5 ordonanțe de interzicere a activității.

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reținere oficială și expediere către unități de neutralizare pentru 93 de kg de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea consumatorilor.

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate în urma controalelor menţionăm:

– depozitare necorespunzatoare;

– neefectuarea operațiunilor DDD;

– nesupravegherea statusului de sănătate al angajaților;

– neigienizarea și întreținerea necorespunzătoare a spațiilor;

– deficiențe privind etichetarea, manipularea și depozitarea produselor alimentare.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.