Agricover a organizat cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Viticulturii Românești

Agricover a organizat astăzi, 24 februarie, la Hotelul Alpin din Poiana Brașov, cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Viticulturii Românești – VITICON 2020. Partenerii evenimentului au fost companiile Adama, Bayer, Corteva Agriscience, Intermag și Summit Agro.

Manifestarea și-a propus să reunească specialiști, autorităţi și reprezentanţi ai celor mai mari companii producătoare de tehnologii și soluţii integrate pentru protecţia plantelor.

Printre temele conferinței s-au regăsit schimbările aduse de reforma PAC în sectorul viticol, tendinţele pieţei la nivel naţional și internaţional, dinamica pieţei de vin în România, tehnologii inovatoare și exemple de bune practici pentru creșterea productivităţii, dar și soluţiile specializate de finanţare pentru viticultură.

Deschiderea evenimentului i-a revenit lui Cătălin Păduraru, expert în piața de vin și președinte al VINARIUM – International Wine Contest.

Agenda a continuat cu tema “Soluții complete pentru viticultură” susținută de domnul Ghiță Pinca, director general Agricover S.A., care a menționat faptul că Agricover deservește peste 10.000 de hectare de viță de vie la nivel național, respectiv cele mai mari centre viticole. În cadrul evenimentului, Ghiță Pinca a prezentat programul Early Sales, o soluție de reducere a costurilor de achiziție și întârziere a procesului de creștere a prețurilor.

Programul a continuat cu subiectul “Finanțare specializată pentru creșterea performanțelor viticultorilor”, pe marginea căruia a vorbit Lucian Neagu, director comercial Agricover Credit IFN, care a detaliat soluțiile de finanțare oferite de companie.

În continuare, partenerii evenimentului au prezentat câteva teme de interes pentru acest sector al agriculturii.

Andrei Doru, Third Party Relations manager Adama, a detaliat “Noile soluții ADAMA pentru culturi performante de viță de vie”. Specialistul a prezentat schema de tratament oferită de companie pentru culturile agricole, dar și noutățile din portofoliul comercial, respectiv fungicidele Ksar Vitis și Sanvino, dar și insecticidul biologic Belthirul.

A urmat Sorin-Laurențiu Petrache, Horticulture – Grower Marketing Bayer, care a vorbit despre “Prevenția și controlul principalelor boli la vița de vie”. În discursul său, reprezentantul Bayer a prezentat 3 produse noi: Prosper 300 CS, ideal pentru făinare, Luna Max, tot împotriva făinării, precum și Serenade ASO, un fungicid bactericid biologic, ideal pentru putregaiul cenușiu.

Reprezentantul companiei Intermag, Grzegorz Cielinski, Crop Nutrition Specialist, a adus în discuție “Soluțiile eficiente de fertilizare foliară pentru creșterea calității producției în cultura de viță de vie”. Dintre produsele prezentate amintim Tytanit, care are rolul de a crește calitatea și cantitatea de struguri cu până la 17%, dar și Optysil, care ajută la creșterea toleranței la atacul de boli și dăunători.

“Portofoliul Corteva Agriscience pentru cultura viței de vie” a fost prezentat de Adrian Teban, Integrated Field Scientist Corteva Agriscience și George Andron, Key Account Manager, Speciality Crops, Corteva Agriscience. Adrian Teban a prezentat cartea de vizită a companiei, precum și produsul Zorvec, noul fungicid pentru prevenția viței de vie. George Andron a vorbit despre produsele Talendo și Karathane Gold, după care a detaliat portofoliul pentru cultura de viță de vie.

Mărgărint Niță-Dragomir, director tehnic Summit Agro, a vorbit despre “Tehnologia de protecție pentru cultura viței de vie”, prezentând și portofoliul complet de produse al companiei.

Tema privind “Piața de FMCG din România și cele mai noi tendințe în piața vinurilor” a fost dezbătută de specialistul Grigore Cristian Samoilă, Client Service Executive, Nielsen.

La final, sesiunea interactivă de întrebări și răspunsuri i-a ajutat pe fermierii prezenți să înțeleagă noile tendințe din sectorul vini-viticol. Concluziile evenimentului au fost trase la degustarea de vinuri, unde invitații s-au delectat cu soiurile prezentate.