
Interviu cu Gabriela Rizescu – Președinte Alcedo
Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?
M-am născut într-o familie de agricultori, iar evoluția mea profesională în agribusiness este o călătorie captivantă, cu multe reușite.
Mi-am început activitatea în Alcedo în urmă cu 27 de ani, imediat după absolvirea facultății. Primele mele sarcini au fost legate de achizițiile externe de produse pentru protecția plantelor. Aceasta mi-a permis să acumulez experiență și să încep să înțeleg care sunt principalele probleme în aprovizionarea pe o astfel de piață. Am avut și profesori excelenți de la care am “furat meserie”. Le mulțumesc cu această ocazie domnilor Nicolae Săndulescu, Alexandru Alexandri și Vicențiu Cremeneanu.
De aici și până la următoarea poziție, cea de Director de Marketing Alcedo, a mai fost doar un pas. Din această poziție am avut ocazia să colaborez cu furnizori și clienți, să dezvolt proiecte cu parteneri strategici, ceea ce mi-a oferit o înțelegere mai profundă a pieței agricole și a cerințelor acestui sector.
Am activat pe această poziție până în decembrie 2021, iar începând cu ianuarie 2022 am preluat poziția de Președinte Alcedo.
Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?
Sunt de felul meu o fire care caută să fie mereu la curent cu ultimele tendințe, tehnologii și inovații în agricultură, pentru a putea aduce valoare adăugată afacerii și pentru a avea un business competitiv într-un mediu aflat în continuă schimbare.
Agricultura înseamnă evoluție permanentă. În agricultură un an nu seamănă cu celălalt, iar provocările sunt multiple. Adaptarea este un principiu de bază, fără de care poate ne-am fi oprit de mult din drum.
Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?
Așa cum spuneam, agricultura este într-o evoluție permanentă și trebuie să avem capacitatea de a ne adapta provocărilor pe care le întâlnim.
Suntem într-o piață puternic concurențială, unde fermierii trebuie să facă față provocărilor, fie că sunt de natură climatică sau legislativă, evenimente politice precum războaiele sau cele care au blocat activitatea pe mapamond în 2020. Toate acestea au un impact în activitatea agricolă, inclusiv în România. A “naviga prin aceste ape”, nu tot timpul line, este o artă, dar și o necesitate.
Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?
Sfaturile simple! În primul rând să facă ce le place, iar dacă agribusiness-ul este ceea ce le place, lucrurile pentru o carieră de succes vor veni de la sine. Să aibă capacitatea de a se adapta, de a fi flexibile. Și să nu se oprească niciodată din învățat. Progresul profesional se poate atinge dacă ai dorința de a cunoaște mai mult.
Vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.
Femeile au demonstrat deja că pot avea la fel de mult succes ca bărbații în orice domeniu, inclusiv în agricultură. De aceea, ele merită toată admirația și respectul pentru munca grea pe care o fac cu pasiune și dăruire! Pentru aceasta, în numele tuturor celor de la Alcedo, le mulțumim!