”AGRICULTURA SUSTENABILĂ ÎN ROMÂNIA: PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI”!

Miercuri, 10 mai, de la ora 9.30 la Hotel NOVOTEL, București, va avea loc conferința ”Agricultură sustenabilă în România: provocări și oportunități”, eveniment organizat de grupul de lucru pe Agricultură Sustenabilă din cadrul Coaliției România Sustenabilă, inițiativă din care și Forumul APPR face parte.

Coaliția este prima platformă apolitică pentru dezvoltarea sustenabilă a României, un program dezvoltat și coordonat de Ambasada Sustenabilității în România și recunoscut oficial de Guvernul României ca partener de dialog în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă, prin intermediul unui acord încheiat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Conferința își propune să dezbată subiectul agriculturii în România în contextul obiectivelor UE de neutralitate climatică până în anul 2050, de unde derivă Pactul Verde European, dar și numeroase reglementări și modificări în strategii sectoriale reprezentative pentru sectorul agriculturii, toate cu impact major la nivelul statelor membre.

În cadrul a trei paneluri, vor fi discuții despre contextul european și național în materie de legislație și politici publice, finanțarea tranziției la agricultură sustenabilă și modele de bună practică, 7 fermieri români vizionari, care deja au integrat în activitatea lor, diverse practici de agricultură sustenabilă, îmbinând cu succes nevoia de profitabilitate cu cea de reducere a impactului negativ din perspectivă climă, management resurse naturale și biodiversitate.

Invitat special al evenimentului va fi domnul Tassos Haniotis, Fost Director Strategie și Analiza Politici Publice, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisia Europeană.

La eveniment sunt invitați să participe peste 50 de fermieri din sectorul vegetal, dar și reprezentanți ai organizațiilor membre în grupul de lucru: Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM, Alianța Industriei Semințelor din România – AISR, Amazag.ro, Bayer România, BRD, Econos Consulting, Forumul APPR, INAQ Consulting, ING Bank România, ProCredit Bank România, Raiffeisen Bank România, Stratos Consultanță de Mediu, UniCredit Bank România.

Sustenabilitatea în agricultură – o temă din ce în ce mai prezentă printre fermieri, o temă ce stârnește reacții variate: este sustenabilitatea o problemă sau o oportunitate?

În deschidere a vorbit László Borbély, Consilier de Stat, Coordonator Departament pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului României, urmat de Alina CREȚU, Director Executiv al Forumului APPR.

Gabriel Carnariu, Manager Comunitate – Coaliția România Sustenabilă, ASR, împreună cu Cristina CIONGA, Director Adjunct al Forumului APPR și Laurențiu Asimionesei, Fondator Amazag.ro vor fi moderatorii panelurilor Conferinței dedicate acestui subiect, într-un eveniment organizat de grupul de lucru „Agricultură Sustenabilă” din cadrul Coaliției România Sustenabilă.

Conferința va oferi prilejul unor discuții pertinente între personalități cu o vastă experiență în agricultură și mediu.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Daniel BUDA, Vicepreşedinte Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – Parlamentul European, printr-un mesaj video, Dan Ștefan CHIRU, Secretar de Stat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Dragoș Costin TELEHUZ, Secretar de Stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Stelian MATEI, Consilier superior, Direcția strategii, programe și proiecte de dezvoltare durabilă Guvernul Romaniei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, dar și fermieri implicați în procesul de transformare a agriculturii: Arnaud Charmetant, Alisa Group, Andreas Telehuz, Telehuz Agriserv, Cristian Isvoranu, Investrom Prodexim, Doru Gheorghe, Agro Fondinvest, Sorin Pârlea, Ferma Pârlita, Dan Nica, Micropronic, Marius Someșan, Holleman Agro Prod.

Redactorul Cotidianul Agricol prezent la eveniment va consemna subiectele discutate.