Albinele se adaptează anotimpurilor cu ajutorul nutrienților din flori și a apei murdare!

Cercetătorii de la Universitatea Tufts au descoperit că albinele de miere își modifică dieta lor de nutrienți în funcție de sezon, mai ales când se apropie iarna. Un vârf al consumului de calciu în toamnă și un aport ridicat de potasiu ajută la pregătirea albinelor pentru lunile mai reci, când este nevoie ca acele minerale să genereze căldură prin contracții rapide ale mușchilor. Un inventar atent al aportului de nutrienți al albinelor a evidențiat schimbarea surselor (de la flori la apa murdară bogată în minerale) și modul în care limitările în disponibilitatea nutrienților din aceste surse pot avea implicații asupra sănătății coloniilor atât gestionate cât și celor sălbatice.

Studiul, care este disponibil în ediția din luna mai a revistei Jurnal de Fiziologie a Insectelor, a examinat conținutul de minerale adunat de albinele adulte și în sursele lor de hrană, explorând modul în care acestea mențin echilibrul nutrițional adecvat al micronutrienților. Pentru majoritatea mineralelor urmărite, s-a constatat că albinele au căutat surse alternative pentru a completa variația ofertei florale.

„De obicei, ne gândim la albinele de miere ca adunând toate produsele alimentare de care au nevoie din flori, dar, de fapt, cercetările noastre au arătat că albinele caută strategic între diferite surse, inclusiv apă, pentru a-și crește stocurile de calciu și pentru a menține nivelurile de potasiu în pregătire pentru sezonul rece”, a declarat Philip Starks, profesor asociat de biologie la Școala de Arte și Științe la Tufts.

Cerințele nutriționale pentru albinele de miere sunt destul de complexe și se pot confrunta cu limitări din cauza nivelurilor de micronutrienți din mediul lor.

Rezultatele studiului se bazează pe cercetările anterioare conduse de Dr. Rachael Bonoan de la laboratorul Starks, care a arătat că albinele de miere folosesc surse de apă pentru a completa și, uneori, pentru a suplimenta mineralele din dieta lor florală. De exemplu, deoarece nivelul de magneziu scade în polen în timpul verii și toamna, albinele recuperează diferența din apa bogată în minerale. Cantitatea mare de calciu și potasiu este utilă pentru activitatea musculară necesară pentru a genera căldură în stup în timpul lunilor de iarnă.