Alegerea vinurilor completează aromele alimentelor preparate la grătar

Specialiştii recomandă ca preparatele de tip hamburger să fie servite alături de vinuri cu arome fructate. Costiţele de porc merg savurate atât cu vinuri roşii, cât şi cu vinuri albe, însă vinurile fructate sunt cele care dau savoare cotletului de porc la grătar. Spre exemplu, Chardonnay sporeşte savoarea unor preparate din carne de pui sau porc, a legumelor, a peştelui sau fructelor de mare pregătite la grătar, în vreme ce Feteasca Neagră se asociază excelent cu carnea de porc.

Este important de ştiut că aciditatea vinurilor Riesling se combină perfect cu mâncărurile asiatice, dar şi cu peştele mai gras, fructele de mare sau brânzeturile delicate.

De asemenea, gustul brânzeturilor este sporit de savoarea vinurilor albe seci sau dulci, dar şi a unui vin din categoria Fetească Regală. Mai mult decât atât, Feteasca Regală se pretează asocierii cu grătarele de oaie sau cu salate şi alte mâncăruri vegetariene.

Brânzeturile tari şi bine maturate merg şi cu vin roşu precum Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet.

Pizza merge cu vinuri roşii seci aşa cum sunt Pinot Noir Chianti, Feteasca Neagră şi Merlot.

În ceea ce priveşte desertul, specialiştii recomandă ca acesta să fie asociat cu vinuri albe şi rose dulci sau demidulci aşa cum sunt Tămâioasa Românească, Riesling, Chardonnay şi Busuioaca de Bohotin.