Ambrozia, o problemă din ce în ce mai mare!

În ultimii ani, buruiana iarba pârloagelor/ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) a devenit o problemă din ce în ce mai mare pentru români, iar alergiile provocate în fiecare vară sunt din ce în ce mai agresive.

O prezentare detaliată a acestei buruieni o găsiți pe : http://www.madr.ro/docs/minister/Ambrozia-prezentare-combatere_.pdf

În fiecare sezon, din ce în ce mai mulți oameni se plâng de gravitatea simptomelor, apar știri cu terenuri infestate, dar deocamdată nu sunt vizibile măsurile luate împotriva ambroziei.

Ce e drept, s-a creat și apoi s-a și actualizat un cadru legislativ – Hotărârea nr. 17 din 27 ianuarie 2021, pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018, care prevede controlul și sancționarea proprietarilor de terenuri infestate cu ambrozia (http://legislație.just.ro/Public/DetaliiDocument/237032)

Dar, concret, cum o combatem? Alcedo are soluții iscusite, pe care vi le prezentăm în continuare:

  • Utilizarea de erbicide totale pe terenurile necultivate, marginea drumurilor, etc: Roundup Extra, în doză de 5 l/ha sau Clinic Xpert, în doza de 5 l/ha.
  • La culturile de floarea soarelui unde, mai ales în vestul țării, Ambrozia poate sufoca, efectiv, cultura, se poate aplica în preemergenta erbicidul Wing P, în doza de 3,5-4 /ha, iar în postemergență erbicidele: Pulsar sau Listego, în doza de 1,2 l/ha, Pulsar Plus sau Listego Plus, în doza de 1,2-2 l/ha.
  • La cultura de soia se poate folosi în preemergență erbicidul Wing P în doza de 3,5-4 l/ha.
  • La cultura de porumb se poate folosi în preemergență erbicidul Wing P în doză de 3,5-4 l/ha, iar în postemergență erbicidele: Ceredin Forte 464 SL în doză de 1 l/ha sau Vector în doză de 0,4-0,6 l/ha.