Aronia, un arbust fructifer senzaţional ale cărui fructe sunt foarte benefice!

Aronia neagră sau Scorușul este un arbust fructifer senzaţional. Dacă până acum eram obişnuiţi că afinele, merişoarele şi cătina sunt fructe cu proprietăţi terapeutice minunate, cu siguranţă de acum încolo vom auzi şi de aronia.

Arbustul face parte din familia Rozaceae, înfloreşte primăvara şi face flori asemănătoare celor de măr. Fructele, roşii sau negre, se coc la sfârşitul verii sau chiar toamna fiind bogate în: 

  • Vitamine: A, C, E, K, P, Q
  • Minerale: calciu, zinc, fier, folati, potasiu, magneziu, mangan.
  • Fibre : 100 gr. de fruct contin aproximativ 16.9 grame de fibre
  • Antioxidanţi : nivel ridicat de antociani şi proantocianine, având un nivel de 15 ori mai ridicat de antioxidanţi decât fructele de merisor sau afin

Este ideal să se consume zilnic maxim 100ml de suc pur de fructe de aronia.  Se recomandă să nu se depăşească această cantitate  de suc simplu sau diluat cu alte sucuri de măr, portocală, morcov, kiwi sau alte fructe, în funcţie de preferinţe. Este indicat să fie consumat de preferinţă după micul dejun sau după masa de prânz.

Se poate consuma şi de vegani dar şi de persoanele care sufera de diabet, beneficii le fiind multiple:

SLĂBIRE ŞI DETOXIFIERE

  • Ajuta la pierderea in greutate
  • Efect detoxifiant , contribuie la eliminarea substanţelor toxice care în timp pot influenţa funcţionarea corespunzatoare organismului

DIABET

  • Antocianinele din compoziţie ajută la reducerea cantităţii de zaharuri şi de grăsimi care au fost absorbite de organism după digestive
  • Echilibrează modul de descompunere şi de folosire a carbohidraţilor de către corp, în acelaşi timp controlând nivelul de zahăr din sânge
  • Scade riscul de a dezvolta complicaţii asociate diabetului, datorită numărului mare de antioxidanţi
  • Conţine fibre dietetice ce previne creşterea bruscă a glicemiei.

SISTEM CARDIOVASCULAR

  • Este bogat în potasiu , acesta având un efect dilatator, ajutând la reglarea tensiunii arteriale
  • Scade riscul de infarct datorită scăderii fluxului sanguin şi a relaxarii vaselor de sânge
  • Tratează arteroscleroza şi previne bolile coronariene
  • Ajută la diminuare grăsimii depuse pe organe curătând sîngele într-un mod eficient.

CANCER

  • Antioxidanţii din suc au beneficii importante în lupta împotriva unor afecţiuni grave, precum cancerul la sân sau la colon
  • Reduce cu succes factorii de necroză tumorală, inhibând producţia de postglandină şi în acelaşi timp creşte nivelul de oxid nitric

IMUNITATE

  • Totodată, sucul s-a dovedit util împotriva virusului gripal şi al bacteriilor.
  • Contribuie în special la distrugerea bacteriilor de tip E.Coli şi Stafilococ Auriu sau al bacteriilor care provoacă infecţii urinare
  • Reglează temperatura corpului , fapt foarte important atunci când vă luptaţi cu raceala sau aveţi febră
  • Are un conţinut mare de vitamina C, fiind benefică pentru imunitate, având şi proprietăţi antibacteriene care se păstrează şi după îngheţarea fructelor

EFECT ANTIOXIDANT ŞI ANTIINFLAMATOR

  • Opreşte procesul de inflamaţie ce duce la apariţia unor afecţiuni grave cum ar fi : cancerul, bolile cardiovasculare şi diabetul
  • Încetineşte procesul de îmbătrânire de la nivel celular reuşind, de asemenea, să prevină mutaţiile care ar putea aparea.

ÎMBUNĂTĂŢIRE FUNCŢIE COGNITIVĂ

  • Reușește să crească și să întărească activitatea neuronală , scăzând , de altfel, nivelul de stres oxidativ din creier.

ÎMBUNATĂȚIRE ACUITATE VIZUALĂ

  • Datorită conținutului de caroten, sucul de aronia este benefic și pentru sănătatea ochilor, ajutând la combaterea cataractei.
  • Antioxidanții flavonoizi din compoziție precum luteina și zeaxantina filtrează razele UV, protejând de asemenea ochii de degenerare maculară și inflamație oculară.

STIMULANT AL FUNCȚIILOR DIGESTIVE

  • Fibrele dietetice conținute reușesc să combată balonarea, diareea, constipația , cât și alte afecțiuni de la nivelul sistemului digestiv.

ALTE AFECȚIUNI

  • Previne și combate alergiile
  • Reușește să mărească vitalitatea
  • Ajută la combaterea oboselii și a stresului
  • Contribuie la buna funcționare a ficatului
  • Efect benefic asupra metabolismului
  • Protejează corpul de radiații și intoxicații

Este recomandat consumul cu moderație fară a depăși doza zilnică!