Starea vremii în următoarea perioadă!

Perioada următoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 7 și 19°C, iar cea minimă între -7 și 11°C în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, unde local se va produce brumă și îngheț superficial la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 5 și 16°C, favorabilă desfășurării proceselor vegetative ale culturilor de toamnă. Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitații sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului.

De asemenea, izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, local în nordul, sudul, sud-vestul și centrul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Crisanei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Moldova și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Banat și Crișana, local nordul și vestul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, centrul, sudul și estul Transilvaniei. Ca urmare, ritmurile fiziologice ale culturilor de toamnă se vor desfășura în general normal în cea mai mare parte a regiunilor și ușor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei și nordul Moldovei.

Totodată, starea de vegetație a plantelor va fi bună și medie, exceptând semănaturile tardive și suprafețele cu deficite de apă în sol, unde uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va prezenta în continuare medie și slabă. Funcție de data semănatului, culturile de orz și grâu de toamnă se vor afla predominant la germinare și răsărire, mai avansate fiind culturile din sudul și sud-estul țării aflate la apariția frunzei a treia. Sub aspect fenologic, rapița înființată până la această dată va parcurge răsărirea și înfrunzirea (6-9 frunze), în special în zonele de câmpie. Sfecla de zahăr va înregistra maturitatea deplină, continuandu-se și chiar finalizandu-se lucrările de recoltare, în majoritatea bazinelor specializate. La pomii fructiferi și vița de vie se vor semnala fazele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea și căderea frunzelor în cea mai mare parte a plantațiilor, precum și adaptarea la condițiile de iernare. Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, arături, etc.), se vor putea executa în condiții bune.

Sursa: meteoromania.ro