Au fost aprobate autorizațiile pentru trei produse neonicotinoide!

Ca urmare a solicitărilor formulate, de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (APPR, Pro Agro, LAPAR și UNCSV), MADR a emis o autorizare de urgență pentru insecticide neonicotinoide folosite la tratamentul semințelor de porumb și floarea soarelui pentru campania de primavară din 2022.

Au fost aprobate autorizațiile pentru trei produse neonicotinoide: NUPRID AL 600 FS (600 g/L imidacloprid), CRUISER 350 FS (350 g/L tiametoxam) și PONCHO 600 FS (600 g/L clotianidin).

Autorizarea este valabilă pentru perioada 25 ianuarie – 24 mai 2022. Tratamentul la sămânță va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați.

În scopul reducerii riscurilor asociate utilizării acestui tip de tratament la sămânță, se impun următoarele măsuri de siguranță:

  • utilizarea semințelor tratate se face doar în regiunile afectate de dăunătorii de sol Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp.;
  • fermierii trebuie să semnalizeze câmpurile însămânțate cu sămânță tratată cu plăcuțe de avertizare;
  • semințele se etichetează corespunzător;
  • stocurile de sămânță tratată, dacă există, nu mai pot fi folosite după data de 24 mai și trebuie distruse.

Autorizațiile de urgență au fost emise pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea soarelui, în scopul asigurării protecției culturilor la atacul insectelor din speciile Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp.

Tratamentele se vor putea efectua în perioada 25 ianuarie – 24 mai 2022.