Au fost concepute plante luminoase care strălucesc pe toată durata ciclului de viață!

Sera strălucitoare la care visăm este încă foarte departe, însă tocmai a ajuns la noi “un colac de salvare”. Oamenii de știință au conceput genetic o plantă ce nu prezintă doar o strălucire vizibilă, ci și o strălucire autosusţinută pe toată durata ciclului ei de viață. Deși au mai existat în trecut plante strălucitoare, ceea ce trebuie avut în vedere este faptul că această plantă nu trebuie alimentată cu substanțe chimice pentru a-și menține luminescența. De asemenea, durata strălucirii este mult mai lungă decât în trecut.

Dacă în trecut pentru plantele strălucitoare proiectate genetic s-au folosit bacterii bioluminescente sau ADN de licurici, de data aceasta echipa de cercetători a proiectat aceste plante folosind ADN de la ciupercile bioluminescente. Oamenii de știință au descoperit că aceste ciuperci sintetizează luciferina dintr-un compus numit acid cafeic, lucrat de patru enzime. Aceștia “au împletit” plantele cu patru gene de ciuperci asociate cu bioluminescenta și le-au cultivat cu atenție. Au descoperit că plantele străluceau cu o lumină vizibilă pentru ochiul liber de la răsaduri până la maturitate, fară niciun cost aparent pentru sănătatea plantei.

De asemenea, au descoperit că părțile tinere ale plantei străluceau cel mai puternic, florile crescând mai strălucitoare. Acestea au produs, spun cercetătorii, în jur de un miliard de fotoni pe minut. Traducând asta în viața de zi cu zi, nu este o lumină suficientă pentru citit, de exemplu, dar este suficient de luminos pentru a fi clar vizibil. Deși această plantă este de aproximativ 10 ori mai strălucitoare decât celelalte plante, nu este cea mai strălucitoare plantă produsă. O plantă care producea o strălucire de aproximativ un trilion de fotoni pe secundă a rezistat doar 3,5 ore.

Această nouă tehnică prin care strălucirea se menține pe termen lung ar putea acționă ca un indicator pentru modul în care plantele răspund la stimulii din mediul extern. De exemplu, atunci când în apropierea plantei a fost plasată o coajă de banană, aceasta a strălucit mai tare ca răspuns la etilena emisă. Echipa de cercetători lucrează în continuare, nu doar pentru a produce o strălucire mai intensă, ci și pentru a studia sănătatea plantelor.