Audit al autorităților veterinare din Marea Britanie privind comerțul cu animale de companie – aprecieri pentru activitatea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor

Autoritățile veterinare din Marea Britanie derulează un audit, în perioada 19-28 iunie, în România, Bulgaria și Spania, privind controlul oficial al exportului de animale de companie, în special câini și pisici.

În România, auditul s-a desfășurat în perioada 21-23 iunie și a vizat respectarea legislației specifice, respectiv a modului în care se realizează identificarea animalelor, documentele eliberate în vederea comercializării, asigurarea condițiilor de protecție a animalelor în adăposturi și pe timpul transportului  și a trasabilității animalelor provenite din țări terțe.

Au fost vizitate mai multe obiective după un itinerariu stabilit de echipa de audit, pe teritoriul județelor Argeș, Călărași, Timiș și Arad.

Pe tot parcursul desfășurării misiunii de audit, experții britanici au fost însoțiți de specialiștii din cadrul Direcților Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, din județele auditate.

Cei patru auditori din Marea Britanie au verificat dacă adăposturile îndeplinesc condițiile necesare, dacă se fac controale periodice, dacă se face deparazitarea și vaccinarea animalelor și dacă se asigură condiții de transport adecvate. Concret, au fost urmărite toate etapele, de când este găsit un animal de companie pe stradă și adus într-un adăpost, până când ajunge în Marea Britanie.

Auditul este cu atât mai important cu cât în Marea Britanie sunt adoptate numeroase animale de companie din România.

În prima zi, auditorii britanici s-au deplasat în județul Argeș, unde au vizitat un adăpost de câini și un centru de colectare câini și pisici.

Județul Argeș a fost ales pentru faptul că are cele mai multe adăposturi (în număr de opt) și trei centre de colectare din România, iar din unul dintre cele trei centre de colectare se trimit câini în Marea Britanie.

Toate animalele de companie sunt date către adopție. Animalele respective sunt verificate de autorități pentru a ajunge exact la adresele specificate.

De la începutul acestui an, 9.835 de câini și 1.561 de pisici au plecat din județul Argeș în spațiul comunitar. Tot din acest județ au ajuns în Marea Britanie 2.461 de câini și 135 de pisici.

Pe agenda vizitei a fost inclus și Postul de Control la Frontieră Stamora Moravița de la granița cu Serbia, unde auditorii au verificat modul în care se realizează importul de animale de companie dintr-o țară terță și colaborarea între serviciile veterinare și Poliția de Frontieră.

La finalul misiunii, serviciile veterinare din țara noastră au primit aprecieri din partea auditorilor britanici pentru seriozitatea, transparența și profesionalismul specialiștilor în domeniu, care monitorizează constant și foarte serios gestionarea animalelor de companie.

De recunoaștere s-a bucurat și cooperarea între Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Colegiul Medicilor Veterinari din România, Ministerul Afacerilor Interne – Poliția de Frontieră și Poliția Animalelor, inclusiv pentru depistarea comerțului ilegal de animale de companie.

S-a concluzionat, de către experții britanici, că sistemul funcționează și autoritățile respectă legislația în vigoare, procedurile și modul de lucru, urmând ca, la finalul misiunii, să se elaboreze un raport, care va concluziona aspectele identificate în teritoriu.

Ședința de închidere, la care vor participa și reprezentanți ai Comisiei Europene, va avea loc în data de 30 iunie.