Bacteriile din stomacul vitelor pot contribui la creşterea producţiei de carne şi lapte!

Cercetătorii de la Colegiul Rural din Scoția (SRUC) și ai Institutului Roslin din cadrul Universității din Edinburgh au facut un studiu pentru a înțelege ce tipuri de microbi, cum ar fi bacteriile, sunt cele mai bune pentru a ajuta bovinele să extragă energia din produsele alimentare.

Studiul inițial identifică, de asemenea, enzime specializate pentru descompunerea materialului vegetal, care ar putea contribui la încercarea de a dezvolta noi biocombustibili. Cercetătorii s-au concentrat asupra microbilor găsiți în rumeagul unei vaci care este primul din cele patru stomacuri. Rumeagul este casa pentru diverse tulpini de microorganisme, cum ar fi bacterii, arhaide şi ciuperci, care ajută animalul să extragă energie şi nutrientţ din alimentele sale.

Echipa a folosit o tehnică avansată numită metagenomică, care implică analiza compoziției genetice a tuturor microbilor care există într-un organism, în acest caz o vacă. În total, au studiat mostre de conținut de intestine de rumen din 43 de vaci și au identificat 913 tulpini diverse de microbi care trăiesc în rumen. Majoritatea microbilor descoperiți nu au fost văzuți niciodată și pot avea potențiale utilizări în industriile biopustibile și biotehnologii. Analizând informațiile genetice, echipa a identificat enzimele necunoscute anterior care pot extrage energia și nutriția din materialul vegetal.

Bovinele și alte rumegătoare producătoare de lapte oferă hrană și nutriție miliardelor de oameni din întreaga lume. Înțelegerea modului în care aceste animale transformă dietele pe bază de plante în energie va fi vitală pentru asigurarea viitorului alimentării cu alimente din lume au concluzionat experții în domeniu.

„Microbii din stomacul bovinelor ajută la descompunerea carbohidraţilor în hrana lor. În prezent, oamenii de știință nu ştiu care microbi se descompun carbohidraţi. Identificarea acestor relaţii ar putea contribui, în cele din urmă, la eficientizarea hranei pentru bovine. Vom începe prin tratarea carbohidraților specifici cu compuși fluorescenţi și hrănirea acestora cu microbi proveniți din bovine. Astfel, microbii care metabolizează acest carbohidrat vor străluci sub microscop”, a declarat Tim Hackmann, profesor asistent în cadrul departamentului de ştiinţe al animalelor.

Proiectul prof.Hackmann își propune să crească cantitatea de proteine disponibile pentru bovine, pe care le-a calculat ar putea salva industria laptelui, fiind vorba de aproximativ 122 milioane dolari pe an.

„Bovinele primesc mai mult de jumătate din proteina lor prin digerarea unora dintre microbii care trăiesc în intestine”, a mai precizat cercetătorul.