Baculovirusurile – soluția biologică în controlul dăunătorilor din agricultură și horticultură

Baculovirusurile sunt insecticide biologice cu utilizare în combaterea insectelor dăunătoare din agricultură și horticultură. Reglementate în temeiul Regulamentului(CE) nr. 1107/2009, acestea sunt evaluate din punct de vedere al eficacității și siguranței, ca orice alt produs de protecția plantelor.  

Aceste pesticide microbiene naturale sunt prin natura lor, foarte specifice în ceea ce privește speciile de insecte pe care sunt capabile să le infecteze și să le combată. Adesea, ele vizează doar o singură specie.  Odată ce acești agenți patogeni naturali sunt ingerați de insecta gazdă potrivită, se reproduc în celulele intestinale ale insectei, provocând îmbolnăvirea și moartea acesteia.  Acest lucru îi face să fie candidați puternici pentru utilizarea în cadrul unui program de combatere integrată a dăunătorilor (IPM), deoarece nu au efecte secundare asupra organismelor benefice care nu sunt vizate sau asupra polenizatorilor.

Baculovirusurile au un mod de acțiune diferit  față de alte substanțele active biologice și chimice, ceea ce le permite să fie combinate în amestec cu alte produse de protecția plantelor sau tratamente secvențiale pentru a contribui la gestionarea rezistenței la alte insecticide.

Există două clase de baculovirusuri utilizate ca agenți de biocontrol:

–  Nucleopolyhedrovirus (NPV) – conțin în general mai mulți vironi.

–  Granulovirus (GV) – în mod normal conțin un singur viron. Această clasificare a claselor de baculovirusuri este adesea combinată cu numele speciei de insecte de la care a fost izolat inițial virusul pentru a oferi identificarea tulpinii. De exemplu, CpGV (Cydia pomonella Granulovirus) este continut in insecticidul  Madex® Top care este omologat si in Romania. Pentru mai multe informații despre Madex® Top faceți clic aici.

Madex® Top este primul baculovirus lansat la nivel mondial în 1988 de către Andermatt Group AG,  fiind recunoscut si in prezent, ca lider de piață din categoria produselor CpGV in combaterea Viermelui merelor (Cydia pomonella). Compania Andermatt este cel mai mare producător la nivel global de baculovirusuri utilizate pentru controlul biologic. În prezent, Andermatt produce 14 produse diferite pentru combaterea insectelor dăunătoare din agricultură, horticultură și silvicultură. Helicovex, Littovir, Lymantria dispar MNPV , Loopex, Tutavir sunt insecticide care ajută fermierii din întreaga lume să depășească problemele în combaterea dăunătorilor și care contribuie și la menținerea unui mediu cât mai curat și sănătos.

Despre experiența utilizării și beneficiile insecticidului Madex® Top ne spune Dl. Mihai Perecz de la SC. Persicom Impex SRL, Șimleu Silvaniei, Județul Sălaj.

Dl. Perecz gestionează o suprafața de 70 de ha, dintre care: 23 ha cu meri, 20 ha cu pruni, 12 ha cu cireși, 6.5 ha cu meri în sistem ecologic, precum și alte culturi pe suprafețe mai mici.

“Madex® Top  face parte din schema de tratament în combaterea viermelui merelor în ferma mea din 2011. Cu un an înainte, am avut un atac puternic de vierme la meri la care insecticidele omologate la acea vreme nu au dat un rezultat satisfăcător. Ferma vecină fusese abandonată de câțiva ani, și probabil de acolo a fost cauza atacului puternic al dăunatorului. Am căutat pe internet să aflu ce alte soluții noi există pentru combaterea acestui dăunator, și astfel, am aflat despre insecticidul biologic Madex® Top ce conține Virusul Granulozei Celulare Cydia pomonella și despre modul lui de acțiune diferit față de alte insecticide.

Primul tratament cu Madex® Top l-am aplicat în doză de 100 ml/ha împreună cu un insecticid chimic când larvele de vierme se aflau la prima generație (L1). La al doilea tratament am aplicat doar Madex® Top în doză 50 ml/ha la 10 zile de la primul tratament.

Pentru a obține o combatere eficientă a acestui dăunător, important este să urmați câteva reguli care contribuie la succesul tratamentului: monitorizarea dăunatorului cu capcane feromonale pentru determinarea curbei de zbor a fluturilor și a timpului de aplicare a lui Madex® Top. Cel mai potrivit moment de aplicare este atunci când larvele eclozează din ou. Recomand cu încredere utilizarea insecticidului Madex® Top. În cultura mea cu meri a făcut curățenie! În timp, am constatat că a redus și populația dăunătorului și în anii următori, fapt pentru care, eu nu am mai avut probleme majore cu acest dăunător câțiva ani buni.”

MADEX TOP® este produs de Andermatt Biocontrol AG și distribuit în exclusivitate de Kwizda Agro Romania.