Presiunea buruienilor în toamnă penalizează dezvoltarea culturii în momentul în care planta își programează potențialul de producție (număr de plante, număr de frați etc.).
Studiile realizate de Arvalis au demonstrat că o prezență limitată de buruieni pe metru pătrat (26 plante de Vulpia, 2 plante de Turiță, 22 plante de Mușețel etc.) este suficientă pentru a reduce potențialul de producție cu cel puțin 5%.
O intervenție de combatere a buruienilor în toamnă poate conduce la un câștig de producție semnificativ pe hectar.
De exemplu, în cazul unei presiuni ridicate de Vulpia, fenomen observat frecvent în vestul și sudul României, o erbicidare de toamnă preemergentă sau postemergentă timpurie (în stadiul culturii de 1-3 frunze) devine astfel obligatorie.
Eficiența scăzută a erbicidelor și rezistența buruienilor
Buruienile au devenit din ce în ce mai rezistente la erbicidele pe care le folosim. Multe dintre aceste plante și-au dezvoltat o „imunitate” și nu mai sunt afectate de substanțele chimice folosite pentru a le combate.
În prezent, în lume există 170 de specii de plante rezistente la erbicide ALS, dintre care 65 sunt monocotiledonate și 105 dicotiledonate. Aceste erbicide au un singur mod de acțiune, inhibând procesul de sinteză al aminoacizilor cu lanț ramificat (ALS) sau Acetohydroxy Acid Synthase (AHAS).
Prin aplicarea repetată a erbicidelor cu același mecanism de acțiune, este creat un mediu favorabil pentru dezvoltarea rezistenței buruieni. În România, erbicidele pe bază de inhibitor de ALS, folosite în special primăvara, au agravat această problemă, punând în pericol culturile.
Cum se transmite rezistența?
„Buruienile pot deveni rezistente la erbicide dacă sunt expuse în mod repetat la același tip de tratament. Este ca și cum am da mereu același antibiotic unei bacterii. Pentru a evita acest lucru, este important să alternăm tipurile de erbicide și să folosim și alte metode de combatere a buruienilor.”
Prevenirea și combaterea rezistenței
Pentru a preveni și combate rezistența buruienilor la erbicide, trebuie respectate următoarele aspecte:
- Rotația modurilor de acțiune: Folosirea substanțelor active din diferite grupe chimice, non-ALS.
- Aplicarea erbicidului la stadiul corespunzător al buruienilor.
- Utilizarea dozei de erbicid recomandată de producător: Pentru o eficiență ridicată și pentru a evita producerea semințelor de buruieni.
- Respectarea rotației culturilor.
Gestionarea rezistenței prin erbicidarea de toamnă
Prin erbicidarea de toamnă se pot folosi 9 moduri de acțiune diferite față de cele disponibile la erbicidarea de primăvară.
Recomandarea Soufflet Agro România
Soufflet Agro România recomandă următoarea schemă de erbicidare la cereale păioase în toamnă: Cu 1299 g/ha de substanță activă (Flufenacet-Pendimetalin-Diflufenican).
MERKUR® este cel mai eficient erbicid împotriva buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate.
Buruienile au cel mai mare impact asupra potențialului de producție, iar o curățenie de toamnă oferă un câmp curat si în primăvară.
Efectul MERKUR®
Locație: Buziș, Jud. Timiș
Rezultate: Comparativ cu martorul, tratamentul cu MERKUR® a demonstrat o eficacitate superioară în combaterea buruienilor și protejarea potențialului de producție.
Testimonial: Michel Arricau – Variaș Plant, jud Timiș
Am obținut rezultate excepționale folosind MERKUR® în acest sezon. Eficacitatea produsului în combaterea ovăzului sălbatic a fost remarcabilă, iar aplicarea în toamnă a eliminat necesitatea tratamentelor suplimentare în primăvară. Recomand acest produs tuturor fermierilor care caută o soluție fiabilă și eficientă pentru combaterea buruienilor.
https://www.soufflet-agro.ro/ro/pachet-promotional-pentru-erbicidarea-preemergenta-sau-postemerg