Cea de a 26-a ediţie a expoziţiei agriculturii transilvănene Agraria 2022 s-a încheiat pe 8 mai!

DLG InterMarketing, organizatorul celor două expoziţii consacrate, Agraria şi AgriPlanta – RomAgroTec a dat startul evenimentelor în format fizic anul acesta, după doi ani de pauză impusă de pandemia Covid 19.

Ieri s-a încheiat cea de a 26-a ediţie a expoziţiei a agriculturii transilvănene Agraria 2022 care s-a desfășurat în perioada 5-8 mai, în localitatea clujeană Jucu.

Agraria este primul târg internațional pentru industrie alimentară, agricultură și zootehniepe pe care DLG Intermarketing l-a realizat în România și care, din anul 1995 și până în prezent, și-a clădit, ediție după ediție, un nume puternic, devenind evenimentul agricol emblematic al Transilvaniei. Păstrând tradiția, NHR Agropartners a fost și la această ediție partener oficial.

”Agraria reprezintă un important loc de întâlnire pentru fermieri, specialiști, manageri și autorități din domeniul agriculturii. Este în același timp o platformă de comunicare optimă, unde participanții încheie contracte noi, își consolidează relațiile cu clienții tradiționali și discută despre tendințele și inovațiile apărute în agricultură, industrie alimentară și zootehnie.

Din acest an, Agraria va îmbina conceptul de târg cu vizite de documentare la fermele partenere din zonă, în perioada evenimentului. Ele vor continua prin Agraria on Tour pe tot parcursul anului. Acestea sunt organizate cu sprijinul fermierilor şi al experţilor DLG și aduc în atenţia celor interesaţi discuţii, analize legate de noua realitate agricolă. Alte subiecte de interes sunt Green Deal, strategia De la Fermă la consumator, precum și modelele de bune practici în agricultură. O altă tematică vizează apropierea de tineri, prin conceptul Young DLG, adus în România. În cadrul campusului se va prezenta și oferta educaţională a unităţilor de învăţământ partenere și se va oferi consiliere şi orientare în carieră, urmate de dezbateri pe tema resurselor umane în agricultură.

În cadrul Zootehnica Show, pavilion dedicat exclusiv zootehniei, vor avea loc cu prezentări, expoziţii, soluţii inovative, accent pe tehnologie şi inovaţie în zootehnie, demonstraţii practice pentru sectorul zootehnic. Totodată, vizitatorii au oportunitatea să asiste la demonstrațiile cu mașini agricole, respectiv: Parada Tractoarelor, TEST-DRIVE pe tractoare, Testarea abilităţilor în manevrarea tractoarelor, Demonstraţii individuale la stand, Tehnici moderne pentru protecţia plantelorTOPPS și instruirea operatorilor la aplicarea substanţelor de protecţie a plantelor, o suprafaţă reprezentativă fiind alocată prezentărilor furnizorilor de mașini agricole”, a precizat Corina Mareș, director general DLG InterMarketing, în deschiderea Agraria 2022

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a participat, la deschiderea Târgului Agraria de la Jucu, unde a vizitat mai multe standuri ale unor expozanți, a vorbit cu fermierii și a degustat mai multe brânzeturi produse în județul Cluj.

Ministrul a fost întâmpinat cu pâine și sare la intrarea în târg de un grup de tinere îmbrăcate în costume populare.

”M-am bucurat să fiu alături de fermieri din toată țara la Târgul Internațional pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Zootehnie, Agraria – Cluj. Acest eveniment este o oportunitate pentru fermierii din toate regiunile să se informeze cu privire la noutățile referitoare la tendințele și inovațiile agricole actuale. Specialiștii din domeniu au ocazia de a realiza schimburi de informații și de a încheia parteneriate viabile pentru domeniile lor de interes”, arată ministrul Agricuturii și Dezvoltării Rurale. Târgul Agraria de la Cluj este o tradiție, este deja la a 26-a ediție de când are loc la Jucu. Am văzut tehnologii moderne, exemplare din zootehnie excepțional de frumoase. E foarte important să știm ce patrimoniu și ce potențial avem în agricultură.

Agricultura şi industria alimentară reprezintă un sector vital pentru ţara noastră. Uitându-ne la contextul geopolitic în care ne aflăm, ceea ce se întâmplă la nivel regional şi internaţional, lucrurile se schimbă de la o zi la alta. Iar noi trebuie să fim pregătiţi permanent să răspundem nevoilor. Avem pentru anul acesta un buget la ministerul agriculturii de 500 milioane de euro, bani destinaţi programelor de susţinere a fermierilor. Dar pe lângă fondurile europene pe care le avem la dispoziţie încercăm să atragem şi alte surse de finanţare”, a declarat ministrul Chesnoiu la ceremonia de deschidere a expoziţiei de la Jucu.

Acesta a mai spus că în perioada următoare se va înființa un registru digital pentru angajarea zilierilor în agricultură, pentru a fi cât mai accesibil acest proces.

agra 2

”Birocrația trebuie să fie ultimul zid în calea derulării unui parteneriat între angajator și zilier. Pe raza unui județ, în momentul  în care ai nevoie de un zilier, trebuie să îl poți găsi într-o bază de date unică, să-l poți contacta și să poți face în format digital toate procedurile legale de derulare a activității într-o fermă”, a mai adăugat ministrul agriculturii.

Peste 300 de firme expozante, din țară și din străinătate și peste 28.000 vizitatori au participat la ediția din acest an a expoziției Agraria.

Fermierii și specialiștii au fost atrași de noutățile din sectorul agricol, în cadrul secțiunilor dedicate: demonstrațiilor cu mașini agricole, lansărilor de produse și servicii, prezentărilor în ring ale celor mai valoroase exemplare – licitația de bovine Angus, desfășurării concursurilor, seminariilor și conferințelor tematice.