Ceasul biologic reglementează eficienţa apei din plante

O descoperire a oamenilor de ştiinţă din Texas A & M AgriLife Research din Dallas oferă informații noi despre ceasul biologic şi modul în care reglementează acesta eficienţa ridicată a utilizării apei în unele plante.

Oamenii de știință, prin studiul lor, au identificat 1.398 de factori de transcripție, respectiv proteine ​​care reglează expresia anumitor gene în ananas.

Acest studiu este un pas important în înțelegerea reglementării generale de fotosinteză eficientă a apei și modul în care această descoperire ar putea fi reprodusă şi în alte plante, și anume culturi alimentare „, a spus dr. Qingyi Yu, AgriLife Research profesor în Dallas.

Grupul lui Yu s-a concentrat pe ananas, o plantă tropicală eficientă din punct de vedere al apei, care utilizează în metabolismul său, acidului crassulacean sau fotosinteza CAM. În timpul fotosintezei, plantele CAM își deschid stomatele pe timp de noapte pentru a facilita schimbul de gaz, eficient din punct de vedere al apei în comparație cu instalațiile C3. Aceste schimburi de gaz sunt mai puțin eficiente din punct de vedere al apei față de cele care se produc în timpul zilei. Majoritatea culturilor agricole, inclusiv orez, grâu, soia și bumbac, utilizează fotosinteza C3.

Cercetătorii au descoperit că anumite gene reglate de ceasul biologic se exprimă în mod similar în două tipuri de țesuturi ale plantei de ananas: cele care contribuie la fotosinteză și la cele care nu fac acest lucru. Constatarea reprezintă o nouă paradigma pentru identificarea genelor ceasului de bază, a spus Yu. Metoda a arătat care ar putea fi componentele ceasului biologic care reglează activitatea CAM.

Descoperirea este un salt în înțelegerea mecanismelor genetice ale fotosintezei CAM extrem de eficiente din punct de vedere al apei și folosirea cunoștințelor pentru producția de culturi în viitor.

Credem că într-un anumit moment putem îmbunătăți plantele C3 intensiv în măsura în care folosesc fotosinteză CAM. Prin înțelegerea acestor controale genetice, putem ajuta plantele să se adapteze la schimbările climatice, eventual în creștere în medii unde nu ar fi posibilă astăzi „, a spus Yu.