Cercetătorul Costel Vânătoru a reuşit să introducă în producţia de masă primul soi de topinambur din România, considerat de specialiştii din întreaga lume drept „planta viitorului”. Specialistul de la Stațiunea de Cercetari în Legumicultură Buzău a lucrat mai bine de 20 de ani pentru a ajunge la acest rezultat.
Topinamburul este o plantă care seamănă cu un cartof, are gust de gulie şi virtuţi de medicament. Are tuberculii asemănători cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul. Ca plantă, arată ca floarea-soarelui, cu care este rudă apropiată. Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de până la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină. Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C. Tulpina şi frunzele au în compoziţie triptofan, leucină şi beta-caroten (provitamina A).
Cercetările au arătat că administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei şi stabilizează tensiunea arterială.