Cercetările pe animalele de fermă ar putea ajuta la tratarea bacteriilor rezistente la medicamente

Creșterea amenințărilor la adresa sănătății publice ar putea fi abordată prin cercetări, care arată modul în care animalele de fermă contribuie la răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente, sugerează un studiu.

Oamenii de știință cer noi cercetări combinând analiza genomului cu studii care cartografiează răspandirea infecțiilor pentru a arăta cum vacile, porcii și puii de găină ar putea juca un rol în a ajuta bacteriile rezistente la medicamente să prospere.

Clarificarea faptului că animalele sunt sursa unor astfel de bacterii ar putea furniza informații asupra măsurilor de combatere a creșterii infecțiilor rezistente la medicamente făra tratamente eficiente, spun cercetătorii.

Studiile anterioare sugerează că bacteriile rezistente la E. coli – recent clasificate ca o amenințare majoră la adresa sănătății de către Organizația Mondială a Sănătății – pot fi transmise direct oamenilor de către animale.

Limitele acestor studii însemnă totuși că rolul animalelor de fermă în creșterea și răspândirea bacteriilor rezistente la medicamente rămâne insuficient înțeles, spun cercetătorii.

O echipă condusă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh a efectuat o analiză sistematică a dovezilor actuale care examinează transferul de E. coli rezistent între animalele de fermă și oameni.

Constatările lor subliniază o nevoie de date mai mare și de analiză a genomului, pentru a arunca o lumina asupra modului în care bacteriile rezistente îl joacă la apariția și răspândirea în populatțile umane și animale.