Ciuperca parfumată, locul doi în producţia mondială!

Lentinus edodes (pâinişoara pestriţă) este printre cele mai renumite ciuperci comestibile, ocupând locul doi în producţia mondială după Agaricus bisporus. În ultimele decenii, cultura de Lentinus edodes a început să se extindă şi în Europa. La noi, această ciupercă nu creşte spontan, dar este cultivată. Fiind o ciupercă prevăzută cu velum (val), deci închisă, este rezistentă la manipulare, transport, păstrare, se poate conserva (deshidrata) cu uşurinţă, fără a-şi pierde gustul şi parfumul, ci din contră, acestea se accentuează.

Substratul de cultură este din rumeguş din lemn de foioase (plop, tei, castan, stejar etc.), cu granulaţia de 1-1,5 cm. Rumeguşul se sterilizează prin fierbere timp de 2-3 ore în vase mari, tip cazan duplex cu abur, iar după răcire la temperatura de 20-24°C, se scoate şi se aşează în lădiţe de lemn sau PVC capitonate cu folie de polietilenă. Lădiţele au dimensiunea de 60/40/15 cm.

Însămânţarea cu miceliu se face în proporţie de 5-6% raportat la cantitatea de rumeguş sterilizat. Metoda de însămânţare este cea prin amestecare, cunoscută de la Agaricus spp. şi Pleurotus spp. După însămânţare, se tasează uşor şi uniform. Apoi, suprafaţa rumeguşului se acoperă cu hârtie (tip ziar). Lădiţele însămânţate se trec în încăperea unde se face incubarea miceliului. Se aşează pe stelaje la temperatura de 20-22°C. Periodic, hârtia acoperitoare se umezeşte cu apă. Incubarea durează 30-40 zile, în funcţie de şuşa folosită. Cu 3-4 zile înainte de finalizarea incubării miceliului, se scot brichetele din lădiţe şi se dispun lipite una de alta, păstrându-se hârtia acoperitoare. Din acest moment, se va asigura ilumina-rea naturală sau artificială a spaţiului şi o uşoară ventilaţie liberă.

Pe timp călduros, brichetele pot fi aşezate în spaţii uşor protejate (remize, şoproane, umbrare), cu condiţia să se evite pe cât posibil radiaţiile solare directe. Hârtia se va menţine în permanenţă umedă, prin stropiri. La apariţia primilor butoni de fructificaţie, hârtiile se înlătură. Ciupercile sunt gata de recoltat când au dia-metru de 6-8 cm, cu pălăria uşor bombată şi cu velumul închis. Durata de recoltare este de 50-60 zile.