CLAAS completează gama de modele TORION cu un încărcător telescopic cu tehnologie de ultimă oră

Încărcătorul telescopic TORION 738 T SINUS

Gama de produse TORION, care până în prezent includea 10 încărcătoare pentru utilizare în agricultură, cu greutăți operaționale cuprinse între 5 și 21 de tone, va fi completată cu un nou model în toamna 2020. Primul încărcător telescopic CLAAS, TORION 738 T SINUS, oferă manevrabilitate și stabilitate excelente, fiind echipat cu numeroase caracteristici cu tehnologie de ultimă oră.

Punctul de pivotare al cupei se află la o înălțime de 4,96 metri

Un argument principal al încărcătorului frontal TORION 738 T SINUS îl reprezintă brațul telescopic central cu un punct de pivotare impresionant, aflat la o înălțime de 4,96 metri. Astfel, sarcina utilă maximă de 2.300 kg în cazul utilizării furcii pentru paleți pe o suprafață plată poate fi susținută chiar și în poziție articulată, cu brațul extins complet. Atunci când brațul este articulat, sarcina maximă de basculare este de 3.800 kg. Cu furca de încărcare, puteți încărca și stivui până la o înălțime de 4,80 m, iar raza de acțiune maximă este de 2,69 m. Cinematica Z a brațului convinge datorită forței de tracțiune ridicate și vitezei mari de basculare. Cadrul pentru implemente cu unghi de pivotare de 172° a fost proiectat foarte compact, pentru a asigura vizibilitate optimă. Sistemul cu eliberare rapidă și amortizorul la capătul cursei brațului telescopic sunt incluse în dotarea standard și sporesc nivelul de confort pentru operator. O contribuție importantă la atingerea acestor performanțe o are și direcția SINUS unică.

Pentru operațiunile de ridicare și stivuire aveți la dispoziție suficientă capacitate hidraulică în orice moment, datorită debitului de 93 l/min. În cazul echipamentelor cu consum ridicat de ulei, se poate comanda opțional o pompă suplimentară cu debit ridicat, care pune la dispoziția implementelor externe atașabile, precum măturători sau dispozitive pentru mulcire o capacitate hidraulică suplimentară de 28 l/min. Presiunea maximă de lucru este de 230 bar. În timp ce în partea din spate un circuit de comandă cu dublă acțiune este disponibil ca echipament suplimentar, în partea din față sunt disponibile opțional două circuite pentru consumatori externi. În acest scop, cadrul pentru implemente este prevăzut cu un circuit de retur fără presiune și o linie de preaplin.

Deosebit de stabil și flexibil

Cine ridică greutăți la înălțimi mari, trebuie să fie și stabil. În acest sens, direcția SINUS a încărcătorului TORION 738 T SINUS aduce argumente puternice. Datorită combinației unice dintre direcția articulată și puntea spate ghidată, flexibilitatea maximă este atinsă la un unghi de articulare de maxim 30° pe fiecare latură. În acest scop, roțile spate sunt conectate la cadrul față prin două bare de direcție, care virează în sincron cu articulația pivotantă, cu bracarea roților la un unghi maxim de 25°. Raza exterioară de bracaj la marginea cupei de 4,22 m este imbatabilă în această clasă, în timp ce raza interioară de bracaj este de doar 1,49 m.

Cu ajutorul articulației pivotante, este posibilă pivotarea cadrului față și cadrului spate cu până la 8° pentru fiecare latură. Arcurile multistrat montate ca amortizoare pentru articulația pivotantă cresc în mod semnificativ confortul la conducere, mai ales în cazul deplasării pe șosea.

Siguranță maximă și ușurarea sarcinilor operatorului

Acolo unde procesele de încărcare se repetă pe termen lung, sistemul opțional SMART LOADING asigură creșterea semnificativă a nivelului de confort și reduce foarte mult sarcinile operatorului. Printre funcții se numără limitarea programabilă a înălțimii de ridicare și de coborâre, revenirea automată a cupei, limitarea dinamică a sarcinii, precum și afișajul pentru funcționarea brațului telescopic și a cadrului pentru instrumente pe terminalul tactil cu diagonala de 9 inch de pe montantul A din partea dreaptă.

Limitarea dinamică a sarcinii funcționează cu senzori de presiune și de unghi, permițând operatorului să lucreze confortabil și în siguranță. În baza unor măsurători efectuate la milisecundă, operatorul este informat în permanență cu privire la starea actuală a sarcinii prin intermediul unui grafic cu bare color afișat pe terminalul de control. De îndată ce sunt atinse limitele de sarcină, limitarea sarcinii încetinește în mod dinamic plierea și extinderea brațului oscilant sau chiar poate bloca deplasarea acestuia. Reducerea vitezei încărcătorului telescopic și a vitezei de ridicare și coborâre a brațului telescopic se realizează în funcție de puterea de ridicare și înălțimea actuală de ridicare. Sistemul de comandă automat, dinamic asigură un flux de lucru continuu, fără oscilații.

Plierea automată a brațului telescopic în combinație cu revenirea automată a cupei și activarea punctului inferior al limitării înălțimii de coborâre reprezintă o caracteristică unică pe piață. Cu doar o mișcare din joystick, brațul telescopic și cadrul pentru implemente se deplasează în pozițiile salvate. Amortizarea opțională la capătul cursei pentru cinematica de ridicare și de basculare poate fi reglată individual cu ajutorul terminalului cu tehnologie de ultimă oră.

Motor în patru cilindri Stage V și 40 km/h

Eficiența și antrenarea componentelor auxiliare sunt asigurate de un motor în patru cilindri de la Yanmar, care dezvoltă 73 CP și este echipat cu turbocompresor controlat, care îndeplinește cerințele standardului de emisii V datorită filtrului de particule diesel (DPF) și catalizatorului de oxidare diesel (DOC), motiv pentru care motorul nu necesită AdBlue. Datorită amplasării motorului în spatele cabinei, acesta are rol și de contragreutate. Ventilatorul opțional cu reversarea sensului menține radiatorul curat prin schimbarea regulată, automată a direcției de rotație, operatorul având posibilitatea de a activa ventilatorul manual, în orice moment.

Transmisia SMART SHIFTING cu unitate hidrostatică și transmisie cu două game de viteză. Folosind comutatorul basculant, puteți selecta între două game de viteză, în gama de viteză 1 utilajul putându-se deplasa cu până la 20 km/h, iar în gama de viteză 2 utilajul atinge viteza maximă de 40 km/h. O caracteristică esențială a sistemului SMART SHIFTING o reprezintă schimbarea automată a treptelor de viteză în ambele game, care are loc prin sincronizarea transmisiei și unității hidrostatice, garantând o comutare fiabilă și cel mai ridicat nivel de confort la comutare. Diferențialele blocabile disponibile standard sporesc tracțiunea mai ales pe teren dificil.

Mediu de lucru ergonomic cu vedere la 360 de grade perfectă

Cabina TORION 738T SINUS oferă, de asemenea, numeroase beneficii. Datorită celor patru montanți înguști, capotei motorului puternic înclinate, parbrizului adânc și brațului telescopic subțire, vederea la 360 de grade, precum și vederea asupra cadrului pentru implemente sunt la nivel de top. Ușa de acces și fereastra dreapta se pot deschide și bloca la 180 de grade. Pentru operator, scaunul încălzit, cu suspensie pneumatică de frecvență scăzută asigură cel mai ridicat nivel de confort pe orice vreme. Răcirea plăcută a mediului de lucru este asigurată, la cerere, de climatizarea ușor de utilizat. Coloana de direcție cu reglare pe trei niveluri și spătarul înalt ajută operatorul să lucreze fără a obosi. De asemenea, trebuie menționată și podeaua plană a cabinei care oferă spațiu generos pentru picioare și care poate fi curățată cu ușurință.

Toate funcțiile importante sunt ușor accesibile pe consola laterală dreaptă și pe joystick. O caracteristică unică pentru această clasă o reprezintă monitorul reglabil pe înălțime de pe montantul A din dreapta. Pe ecranul cu diagonala de 9 inch și cu contrast puternic sunt afișați toți parametrii importanți ai utilajului, precum și starea actuală a limitării dinamice a sarcinii. Ecranul de pornire poate fi configurat individual. În plus, sunt disponibile numeroase posibilități de configurare, precum și un mod de zi și un mod de noapte.

Joystick-ul ergonomic de pe cotiera dreaptă este conectat direct la scaunul șoferului și se deplasează odată cu acesta. Pentru utilizarea concomitentă a funcției telescopice și a celui de-al treilea circuit de comandă nu este necesară schimbarea poziției mâinii.

Despre CLAAS

CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 și unul dintre cei mai importanți producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Westfalia, este lider pe piaţa europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce priveşte un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodată, CLAAS este un nume de referinţă de top la nivel mondial în ingineria agricolă, în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informaţiei de ultimă oră în ceea ce priveşte agricultura. CLAAS are peste 11.400 de angajaţi la nivel mondial şi a generat vânzări de 3,8 miliarde de euro în exerciţiul financiar 2019.