Clubul Fermierilor Români mizează pe inovație, pentru pentru o agricultură performantă

Clubul Fermierilor Români organizează astăzi, 6 februarie 2020, la Palatul Parlamentului, Conferința Națională Anuală, la care participă peste 1200 de invitați din domeniul agriculturii.

Despre rezultatele și programele Clubului pentru promovarea competitivității în agricultura românească au vorbit membrii Nicușor Șerban, Florian Ciolacu, Alexander Degianski, Teofil Dascălu și Ciprian Andrei Olteanu.

Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, a deschis conferința, evidențiind importanța dezvoltării unei agriculturi performante. În prezentarea sa, acesta a vorbit și despre perspectivele agriculturii românești în contextul Politicii Agricole Comune post 2021.

A urmat domnul Nicusor Șerban, care, printre altele, a subliniat faptul că Clubul Fermierilor își propune să poziționeze fermierul român în elita agriculturii europene.

Despre programele și viziunea Clubului Fermierilor au vorbit tinerii fermieri Alexander Degianski, Teofil Dascălu și Ciprian Andrei Olteanu, care au precizat că viitorul agriculturii depinde de ceea ce întreprindem astăzi. Totodată, ei au atins și subiectele privind digitalizarea în agricultură și sistemele de irigații.

Alocațiunile oficiale au fost susținute de: Janusz Wojciechowski, Comisarul European pentru Agricultură, Adrian Nechita Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Buda, Vicepreședinte Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Parlamentul European, Valentin Lazea, Economist Șef BNR.

Daniel Buda a afirmat că fermierii sunt parte a soluțiilor, nu parte a problemelor, în contextul viitorului PAC, din perspectiva Parlamentului European.

A doua temă, legată de rolul organizațiilor europene ale fermierilor pentru promovarea unei agriculturi sustenabile, i-a avut ca lectori pe: Jannes Maes, Președintele Consiliului European al Tinerilor Agricultori (CEJA), Francois Guerin, Senior Policy Avisor, Copa-Cogeca, Mark Titterington, Director European Landowners Organization (ELO).

Jannes Maes, Președintele Consiliului European al Tinerilor Agricultori, a vorbit despre rolul tinerilor fermieri și asigurarea schimbului de generații la nivel european, în contextul reformei PAC post 2021 și a Pactului Ecologic European.

În continuare, Francois Guerin, Senior Policy Avisor, Copa-Cogeca a prezentat Reforma PAC și perspectivele agricultorilor europeni, evidențiind implicațiile Pactului European și a Strategiei Farm to Fork pentru viitorul agriculturii europene.

Mark Titterinton, Director European Landowners Organization – ELO a vorbit despre implicațiile reformei PAC și a Pactului Ecologic European asupra viitorului agriculturii, dar și despre programele ELO pentru promovarea inovației și a competitivității.

Un subiect dezbătut în cadrul conferinței a fost și “Inovație și tehnologie pentru o agricultură a competitivității – Recomandări pentru lansarea unui Program Național de Agricultură Digitală“. Lectori pe această temă au fost: Marian Murguleț, Secretar de Stat în Guvernul României, Liviu Dobre, Director General Agricover Holding, Ghiță Pinca, Director General Agricover S.A., Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN, Dimitrios Drisis, CEO Adama România, Polonia și Republica Moldova, Alexandre Teillet, Commercial Lead Europe, Bayer, The Clime Corporation.

Cea de a treia sesiune de discuții, legată de inovație și tehnologie pentru o agricultură competitivă, a fost deschisă de Marian Murguleț, Secretar de Stat în Guvernul României, care a vorbit despre tehnologia digitală.

Liviu Dobre, directorul general al Agricover Holding, a prezentat evoluția companiei în cei 20 de ani de activitate și a dezbătut câteva teme ce vizează responsabilitatea socială, educația și soluțiile de finanțare pentru tinerii fermieri.

La rândul lui, Ghiță Pinca, Director General Agricover S.A., a vorbit despre evoluția erei digitale și rolul digitalizării în dezvoltarea agriculturii performante.

Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN, a a atins subiectul privind finanțarea și creșterea prin piața de capital.

Dimitros Drisis, CEO Adama România, a prezentat principalele provocări ale agriculturii până în anul 2050 și a evidențiat rolul politicii publice în acest context. La rândul lui,  reprezentantul companiei Adama Andrei Doru a vorbit despre agricultura viitorului, care trebuie să fie una de precizie.

Alexandre Teillet, Commercial Lead Europe, Bayer, The Climate Corporation, a detaliat subiectul privind transformarea agriculturii cu ajutorul datelor și instrumentelor digitale Climate FieldView.

Partea a doua a evenimentului, care este în plină desfășurare, cuprinde o sesiune de dezbatere cu două panele. Primul are ca teme de dezbatere: “Reforma PAC post-2021”, “Provocări și perspective pentru dezvoltarea agriculturii europene și românești” și “Asigurarea rezistenței și a sustenabilității fermelor în contextul Pactului Ecologic European”, avându-i ca lectori pe: Dacian Cioloș, Președinte Grup Renew Europe și Membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Parlamentul European, Daniel Buda, Vicepreședinte Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Parlamentul European, Mihail Dumitru, Director General Adjunct DG-AGRI Comisia Europeană, Alexandru Stănescu, Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Parlamentul României, Yves Madre, Președinte Farm Europe, Jan Dolezal, Secretar General Asociația Camerelor Agricole Cehia.

Cel de al doilea panel va include subiectul privind viitorul agriculturii europene și îi are ca speakeri pe: Cătălin Păuna, Senior Economist Banca Mondială, Pterre Raye, Director General Confederația Cultivatorilor de Sfeclă din Franța, Sebastian Cottot, Expert în Agricultură, Direcția Programe BEI, Virgil Șoncutean, CEO Allianz Țiriac, Călin Matei, Director General Adjunct Groupama Asigurări.

Participanţii la eveniment au astfel oportunitatea de a afla care sunt tendinţele în agricultură, dar şi noutăţile în materie de tehologii, soluţii şi produse. Concluziile şi discuţiile de la finalul conferinţei reprezintă un punct maxim de informare şi aprofundare profesională a fermierilor invitați.

Felicitări Clubului Fermierilor Români pentru organizarea acestui eveniment de excepție!