Combaterea buruienilor din culturile de porumb, pentru producții mari și de calitate!

Una din lucrarile de intretinere din cultura de porumb este combaterea buruienilor, porumbul fiind sensibil la imburuienare, in special in primele faze de vegetatie. In actiunea de combatere, pe langa metodele agrotehnice clasice (lucrarea cu sapa rotativa sau grapa cu colti, prasile mecanice si manuale), se utilizeaza metode chimice, prin aplicarea erbicidelor si, cel mai bine, aplicarea impreuna a celor doua metode.

Combaterea chimica a buruienilor din cultura porumbului asigura importante sporuri de productie. Aceasta se realizeaza prin tratamente la sol, inainte sau dupa semanat si tratamente in perioada de vegetatie. Majoritatea erbicidelor aplicate in preemergenta sunt erbicide peliculare, eficacitatea lor fiind influentata de umiditatea existenta in sol. In cazul primaverilor foarte secetoase si cand nu se poate face irigarea, se renunta la aceste erbicide, urmand ca erbicidarea sa se faca in postemergenta.

In functie de speciile de buruieni, erbicidele recomandate la cultura de porumb sunt:

  1. Pentru buruieni monocotiledonate si unele dicotiledonate, erbicide cu aplicare in preemergenta (BBCH 00-09):

2. Pentru buruieni dicotiledonate anuale si perene si unele monocotiledonate, erbicide cu aplicare in postemergenta timpurie:

  • TONALE: 1,5 – 2,0 l/ha, cu aplicare cand plantele de porumb au 2-4 frunze (BBCH 12-14);

3. Pentru buruieni dicotiledonate anuale si perene si unele monocotiledonate, erbicide cu aplicare in postemergenta:

  • FIGHTER: 2,0 l/ha, aplicare cand buruienile dicotiledonate au 2-4 frunze, iar temperatura aerului >15°C;
  • CEREDIN FORTE 464 SL: 1,0 l/ha, cu aplicare cand plantele de porumbul are 4-6 frunze, iar buruienile dicotiledonate sunt in faza de rozeta (BBCH 14-16);
  • VECTOR: 0,4 – 0,6 l/ha, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, cu aplicare pana cand porumbul este in faza de 4-6 frunze (BBCH14-16);
  • STARANE SUPER: 0,54 l/ha, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, cand porumbul este in faza de 2-6 frunze (BBCH 12-16);
  • RUMEZO 200 SE: 0,6 – 0,75 l/ha, in faza de 2-8 frunze ale porumbului (BBCH 12-18);
  • STARSHIP 100 SC: 1,0 l/ha, in faza de 2-8 frunze ale porumbului (BBCH 12-18);

4. Pentru buruieni monocotiledonate si in special Sorghum halepense din rizomi, erbicide cu aplicare in postemergenta:

  • ASTRAL 40 OD: 0,8 l/ha, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale, in faza de 2- frunzulite, 1,5 l/ha cand costreiul (Sorghum halepense) din rizomi are 15-20 cm, iar porumbul 4-6 frunze (BBCH 14-16).

In timpul perioadei de vegetatie (postemergenta), porumbul suporta mai bine tratamentele in faza de 3-5 frunze, cand se pot aplica erbicide atat pentru combaterea buruienilor cu frunza lata (dicotiledonate), cat si pentru burienile graminee (monocotiledonate), erbicidele putandu-se aplica fie separat pentru fiecara clasa de buruieni, fie impreuna pentru combaterea tuturor buruienilor, inclusiv cele perene. Este foarte indicata o alternanta a erbicidelor folosite la combaterea buruienilor din culturile de porumb, pentru a evita aparitia fenomenului de rezistenta al buruienilor la erbicide.

De asemenea, pentru o buna eficacitate a erbicidelor, va recomandam ca acestea sa fie aplicate impreuna cu un adjuvant, asa cum sunt HURRICANESILWET STAR sau VITAL 90. Adjuvantii asigura o dispersie mai fina, o aderenta mai buna pe frunze si o reducere a scurgerilor, o capacitate mai mare de umectare si acoperire a frunzei, ceea ce duce la o crestere a absorbiei erbicidului de catre buruieni, avand ca rezultat final o crestere a eficacitatii erbicidelor. Acesta se justifica si mai mult in conditii de seceta sau in cazul buruienilor care au un foliaj mai greu umectabil!

Pentru productii ridicate, nu este suficient sa cultivi hibrizi cu potential genetic foarte bun, trebuie sa asiguri si conditii optime pentru plantele de cultura.

Buruienile, daca nu sunt combatute, pot concurea porumbul diminuand productiile, mai ales acum cand verile sunt din ce in ce mai secetoase, iar precipitatiile sunt mai putine sau sunt distribuite neuniform.