Combaterea făinării la trandafiri

Făinarea se răspândeşte rapid. Este nevoie de 10 zile pentru dezvoltarea simptomelor şi generarea de noi spori. Zilele secetoase cu temperaturi diurne de peste 20° C, urmate de nopţi umede şi reci sunt condiţiile ide­ale pentru atacul agentului patogen. Astfel, pe frunze și pe tulpini, se formează o pulbere albă, subţire. Noile creşteri sunt distorsionate, răsucite, acoperite cu un puf albicios, iar frunzele se îngălbenesc şi cad prematur.

Se recomandă utilizarea de varietăţi de trandafir rezistente, adaptate tipului de sol şi climatului. Este importantă menţinerea vigorii plantelor şi evitarea locurilor umbroase, umede. Trandafirii care nu au lumină 8-9 ore/zi, au frunzele mai subţiri, şi sunt mai uşor de atacat. Este bine să se evite plantarea trandafirilor lângă arbori și arbuşti mari.

Părţile infectate de ciuperca fitopatogenă se taie și se stimulează aerisirea. La o infecţie severă, plantele se distrug total, inclusiv frunze căzute. Frunzele se îmbăiază cu apă. Creşterea umidită­ţii, dimineaţa, împiedică maturarea spo­rilor. Tratamentele chimice se repetă la 7 zile, mai ales dacă s-a folosit un fungicid de contact. Tratamentul preventiv are o mare efi­cacitate, dar consumă timp și resurse financiare.

Aerisirea deficitară este o problemă la trandafirii urcători de lângă un perete sau la tufele din spaţiile mici. O bună aerisire descura­jează făinarea pentru că plantele se usucă mai rapid după udare sau după ploaie. De asemenea, trandafirii recent plantaţi nu se fertilizează până când creşterea nu se stabilizează. Făinarea are o incidență mai mare acolo unde se folosesc în exces îngrășămintele cu azot.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*