Conducerea MADR s-a întâlnit cu un Grup parlamentar al Adunării Republicii Macedonia de Nord

Conducerea MADR a primit ieri, 6 februarie 2020, o delegație a Grupului parlamentar al Adunării Republicii Macedonia de Nord pentru cooperarea cu România, condusă de Președintele Pancho Minov. La întâlnire au participat ministrul Nechita-Adrian Oros, alături de secretarii de stat George Scarlat și Emil Florian Dumitru, precum și directori ai direcțiilor de specialitate din cadrul MADR.

Întâlnirea a vizat solicitarea sprijinului României în domeniul agricol în perspectiva integrării Macedoniei de Nord în structurile euro-atlantice. Partea macedoneană și-a exprimat interesul de a beneficia de experiența României în următoarele domenii: legislația în domeniul vitivinicol, industrie alimentară și fond funciar, accesarea fondurilor europene în procesul de pre-aderare la Uniunea Europeană.

Ministrul Nechita-Adrian Oros a făcut o succintă prezentare a parcursului României de la pre-aderare până în prezent, când se lucrează la elaborarea viitorului Plan Național Strategic 2021-2027, cu întreg personalul din Minister și cu implicarea mediului asociativ.

În ceea ce privește sectorul vitivinicol, delegația din Macedonia a fost îndrumată de conducerea MADR să protejeze fiecare indicație geografică prin întocmirea de caiete de sarcini care să fie notificate la Comisia Europeană, să realizeze inventarierea plantațiilor precum și să adopte măsuri cu impact pozitiv precum reconversia podgoriilor. De asemenea, oficialii români au încurajat partea macedoneană să se alinieze politicilor de mediu și climă ale Uniunii Europene, prin conversia suprafețelor la agricultura ecologică.  

La întâlnirea de la sediul MADR a participat și o delegație din cadrul Parlamentului României condusă de Președintele grupului de prietenie cu Republica Macedonia de Nord, Ioan-Cristian Chirteș.

La finalul întâlnirii, conducerea MADR i-a asigurat pe reprezentanții din Macedonia de toată deschiderea pentru o colaborare în vederea transferului de know-how de la experții din MADR în domeniile de interes pentru partea macedoneană.