Conferință extraordinară de presă FAPPR a dezbătut două subiecte de maximă importanță!

FORUMUL APPR a organizat ieri o Conferință extraordinară de presă, pe două subiecte de maximă importanță pentru fermerii români:

– Ordonanța de Urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 şi afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022;

– Tergiversarea acțiunilor clare de atenuare a impactului pe care importul de cereale din Ucraina îl are asupra producătorilor români.

Pe lângă abordarea celor două subiecte de maximă importanță s-a oferit o perspectivă asupra nemulțumirilor fermierilor și provocărilor cu care se confruntă aceștia în prezent.

În cadrul conferinței de presa s-au adus în prim-plan problemele critice cu care se confruntă comunitatea agricolă, pentru a crește conștientizarea și pentru a propune soluții concrete pentru sprijinirea acestui sector deosebit de important pentru securitatea alimentară.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR) consideră că măsurile luate de Guvern pentru a-i sprijini pe fermierii români sunt mai mult decât insuficiente.

„Sacrificarea fermierilor și consumatorilor, strategie națională. Răspunsul nostru: INACCEPTABIL!”, a fost motto-ul conferinței de presă organizate marți de Forumul APPR, în cadrul căreia s-a dezbătut problema fermierilor din România afectați de piața cerealelor din Ucraina și de secetă, precum și subvențiile inacceptabil de mici oferite de către Guvern.

În cadrul conferinței, FAPPR a tras un semnal de alarmă către guvernanți după aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat, sub forma unui grant acordat producătorilor agricoli pentru anumite culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta podologică din perioada martie-septembrie 2022, în ședința de Guvern din 31.05.2023. Aceștia susțin că reducerea substanțială a sumei totale alocate pentru această schemă de ajutor la 300.000.000 mii lei este inacceptabilă, având în vedere că suma inițială era de 869.600.00 lei.

Fermierii consideră că suma de 335 lei/ha acordată ca ajutor pentru cei afectați de secetă este inacceptabilă și dramatic de mică în comparație cu suma inițială stabilită de 1000 lei/ha.

„Toți membrii asociației noastre sunt extrem de supărați. Anul trecut a fost unul foarte dificil din cauza secetei, în special în zona Vrancei și Dobrogei, iar în cele din urmă am reușit să ajungem la un acord cu MADR și să le acorde fermierilor 1000 lei/ha, respectiv 20% din cheltuielile bugetare. Acum, însă, după un an de la acele discuții, vedem că li se vor aloca doar 328 lei/ha. Dacă facem un calcul simplu, luând în considerare și chiriile pe care fermierii le plătesc, constatăm că acești bani nu acoperă nici măcar 5% din cheltuielile pe care le-au avut”, a precizat președintele FAPPR, ing. Nicolae Sitaru. 

Pe de altă parte, o altă provocare cu care se confruntă fermierii sunt cerealele importate din Ucraina. Chiar dacă exportul de cereale a fost interzis în țara noastră până pe 15 septembrie, problema cerealelor va continua să fie prezentă o perioadă lungă de timp, având în vedere că la granița cu România are loc conflictul din Ucraina.

„ Este de datoria autorităților să depună toate diligențele necesare pe lângă Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul Europei pentru a compensa fermierii afectați de distorsionarea pieței sub fluxurile de mărfuri din Ucraina”, a ținut să sublinieze directorul executiv FAPPR Alina Crețu.