Confirmarea unor focare de pestă porcină africană în județul Sibiu!

Un număr de de 28 de porci din focarul de pestă porcină africană (PPA) de la Șura Mică, județul Sibiu, au fost uciși la confirmare, sub supraveghere sanitară veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a temutului virus.

Primăria Sibiu a anunţat descoperirea a două focare de pestă porcină africană în localitățile Șura Mică și Șeica Mare.

„Vă informăm că pe raza județului Sibiu, au fost identificate două focare de pestă porcină în localitatea Șura Mică și Șeica Mare. Ca urma a confirmării celor două focare a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (n.r. – CLCB) Sibiu”, se menționează în documentul de presă sursei citate de Prefectura Sibiu.

Vocile autorizate ale prefecturii au mai precizat că suinele sacrificate în contextul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire.

„Pentru focarul identificate în localitatea Șura Mică a fost adoptată decizia nr 8/27.01.2021, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere după cum urmează: localitatea aflată în zona de protecție este: Șura Mică și Rusciori. Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Ocna Sibiului, Mag, Cristian,Topârcea, Săcel, Amnaș, Alămor, Sibiu, Orlat și Șura Mare – din județul Sibiu. Fondurile de vânătoare aflate în zonele de restricții sunt: F.V. 20 Șura Mică, F.V. 19 Ocna Sibiului, F.V. 16 Apold și F.V. 21 Șelimbăr.

Animalele ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire. Cei 28 de porci din exploatație, rămași în viață, au fost uciși la confirmare, sub supraveghere sanitara veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane”, se mai scrie în comunicat.

Focarul de pestă porcină africană de la Șeica Mare cuprinde 11 localități din zona infectată, și anume: Şoala, Boarta, Petiş, Moardaș, Buia, Ştenia, Mighindoala, Răvăşel, Mihăileni, Şalcău şi Veseud din judeţul Sibiu.

În fondurile de vânătoare din zona de protecție și zona de supraveghere se vor face controale zilnice ale teritoriului în vederea identificării eventualelor cadavre de mistreți precum și observarea modificărilor de comportament la populația de mistreți.

Reprezentanții fondurilor de vânătoare vor raporta zilnic la DSVSA SIBIU rezultatele controlului.