CONSUMAȚI FRUCTE ȘI LEGUME DIN ZONA MONTANĂ!

„Consumaţi „fructe şi legume din zona montană” este deviza doamnei Albadi Iulia, din localitatea Stoenești, sat Dobriceni, jud. Vâlcea, care deţine și lucrează împreună cu familia o suprafată de 2,96 ha teren agricol, din care 2,05 ha livadă și 0.91 ha teren arabil.

Plantaţiile de pomi fructiferi deținute de familia Albadi, situate în mirifica zonă a Olteniei de sub munte sunt tinere, bine întreținute, intrate pe rod, bine așezate pe dealurile domoale ale satului Dobriceni. Au fost înființate cu diverse specii de pomi fructiferi: meri, peri, gutui, pruni, cireși, caiși, piersici, vișini, care, în urma întreținerii corespunzătoare, dau an de an rod bogat.

Iulia Albadi a obţinut decizia nr. 358/12.10.2020, de utilizare a mențiunii de calitate facultative ”produs montan” pentru un număr de 9 produse vegetale neprocesate (cireșe, vișine, mere, pere, prune, gutui, piersici, caise, cartofi) pe care le cultivă și produce în gospodăria proprie.

În viitor, Iulia Albadi își propune autorizarea unui punct de procesare legume fructe, unde, datorită îndemânării, dragostei pentru zonă și pasiunii pe care o pune în ceea ce face, va prelucra fructele din livada proprie, obținând diverse sortimente de dulcețuri, siropuri, gemuri, zacuscă, peltea.

Își dorește accesarea unor măsuri din fonduri europene care să-i permită diversificarea comercializării produselor, prin procesarea producției obținute și promovarea acestora.

Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare, un plus de atractivitate pentru consumatori, gust și o calitate aparte.