Cu ce combatem buruienile din culturile de mazăre?

Dacă mazărea ca plantă de cultură are numeroase beneficii știm deja, că este buna premergătoare pentru majoritatea culturilor, de asemenea, știm că fermierul primește bani de la U.E., conform normelor privind conditionalitatea (așa zisele GAEC-uri), dacă cultivă și mazăre în fermă sa pe anumite suprafețe. În acest an se pare că primăvara vine mai devreme, așa că mulți fermieri au semănat sau urmează să semene mazărea.

Ce trebuie să știe fermierii?

Mazărea este sensibilă la concurența buruienilor. În plus, erbicidele aplicate greșit pot avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. În alegerea schemei de erbicidare trebuie să cunoaștem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile, să putem alege dacă erbicidăm atât în preemergență cât și postemergenta sau numai în postemergență.

Combaterea buruienilor este problema principală pe care trebuie să o avem în vedere. În preemergență se poate aplica CLOMATE, în doză de 0,25 l/ha, o soluție foarte bună pentru combaterea multor buruieni cu frunză lată, inclusiv turița (Galium aparine).

În postemergență pentru combatera buruienilor cu frunză lată se poate aplica fie FIGHTER în doză de 2 l/ha sau LISTEGO, în doză de 0,75-1 l/ha. Tot în postemergență pentru combaterea gramineelor vă recomandăm LEOPARD 5 EC în doză de 1-2 l/ha sau FUSILADE MAX în doză de 0,75-1,5 l/ha.