Țările riverane se aliniază la viziunea comună pentru acvacultura durabilă în Marea Mediterană și Marea Neagră

Demersal trawl survey in Montenegro ©FAO-GFCM/Claudia Amico

Reprezentanți din peste 30 de țări s-au reunit la Heraklion, Grecia, pentru a participa la cea mai mare conferință regională de acvacultură. Intitulat „Conturarea viitorului acvaculturii în regiunea Mării Mediterane și a Mării Negre”, acest eveniment de două zile organizat de Comisia Generală pentru Pescării de la Marea Mediterană (GFCM) a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Guvernul Greciei, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, a marcat un moment esențial pentru dezvoltarea viitoare a sectorului acvaculturii.

On the left, Mihael Cristian Leonov, Undersecretary of State within the Ministry of Agriculture and Rural Development, Romania; on the right, participants at the conference ©FAO-GFCM/Claudia Amico

Conferința a oferit o platformă pentru a analiza progresele realizate de la conferința regională inaugurală care a avut loc în urmă cu zece ani la Bari, Italia, și a discuta despre cum acvacultura trebuie să includă inovația și sustenabilitatea, să sporească reziliența și să deblocheze întregul potențial în regiune, cu scopul de a atinge obiectivele Strategiei GFCM 2030 și nu numai.

Acvacultura devine vitală pentru securitatea alimentară, ocuparea forței de muncă și dezvoltarea economică în regiunea Mării Mediterane și Mării Negre. În ultimul deceniu, sectorul a cunoscut o creștere remarcabilă, producția de acvacultură în apă marină și salmastră crescând cu 91,3%, iar veniturile generate cu 74,5%.

O viziune comună

Participanții la conferință au enunțat o viziune comună pentru viitor, luând în considerare provocările regionale și globale majore, inclusiv creșterea insecurității alimentare la nivel mondial cu care se confruntă o populație în continua creștere, schimbările climatice, poluarea, degradarea biodiversității și instabilitatea economică.

On the left, H.E. Konstantinos Tsiaras, Minister for Rural Development and Food, Greece; on the right, Magda Nenciu, Senior Scientific Researcher, National Institute for Marine Research and Development “Grigore Antipa”, Romania ©FAO-GFCM/Claudia Amico

„O nouă viziune pentru dezvoltarea durabilă a acvaculturii se conturează astăzi. Lăsați această conferință să marcheze o piatră de hotar semnificativă în călătoria noastră. Pe baza concluziilor sale, vom reflecta asupra modului în care putem aborda cel mai bine provocările, asigurându-ne că acțiunile noastre sunt în beneficiul acvaculturii și comunităților locale care depind de ea”, a declarat Charlina Vitcheva, Director General pentru Afaceri Maritime și Pescuit, Comisia Europeană.

On the left, Nabil Gangi, Deputy Regional Representative for Europe and Asia, FAO; on the right, Victor Niţă,
Head of Marine Living Resources Department, National Institute for Marine Research and Development “Grigore Antipa”, Romania ©FAO-GFCM/Claudia Amico

Factorii de decizie la nivel înalt și părțile interesate, inclusiv experți în acvacultură și reprezentanți din cercetare și mediul academic, organizații internaționale, interguvernamentale și non-guvernamentale, producători și asociații de fermieri din acvacultură din întreaga regiune și nu numai, au împărtășit idei și experiențe printr-o serie de prelegeri invitate, paneluri de discuție și evenimente paralele dedicate. Printre participanți s-au numărat, de asemenea, mici fermieri, precum și rețeaua recent creată a femeilor din acvacultură, născută dintr-o inițiativă a GFCM de a crește rolul femeilor în acest sector.

On the left, women empowerment training in aquaculture in Greece ©FAO-GFCM/Christos Masoyras; on the right, panelists discussing aquaculture food production systems ©FAO-GFCM/Claudia Amico

„Reprezentarea puternică a comunității regionale de acvacultură la această conferință este un pas important către dezvoltarea durabilă a sectorului. Abordarea noastră, la GFCM, cuprinde toate dimensiunile durabilității, de la guvernanță și aspecte sociale până la gestionarea mediului înconjurător și creșterea economică. Țările noastre au o viziune comună pentru viitor, adânc înrădăcinată în obiectivele și aspirațiile lor comune, dar și aliniată la realitățile cu care se confruntă fermierii din acvacultură în fiecare zi”, a declarat Miguel Bernal, secretar executive al GFCM.

Zece ani de progrese remarcabile

În timpul evenimentului, participanții au trecut în revistă progresele impresionante înregistrate de sector în ultimul deceniu, inclusiv numeroasele progrese naționale și regionale realizate în vederea îmbunătățirii durabilității sectorului, cum ar fi dezvoltarea strategiilor naționale de acvacultură și implicarea sporită a asociațiilor de fermieri. Printre punctele importante se numără extinderea zonelor alocate pentru acvacultură de la 30% la 73% și dezvoltarea programelor de monitorizare a mediului de la 23% la 60%. Mai mult, diferitele Centre Demonstrative de Acvacultură înființate în Egipt, România, Tunisia, Turcia – cu un nou centru prevăzut a fi creat în 2025 în Bulgaria – au oferit instruire pentru mii de participanți.

On the left, workers sorting mussels in Bulgaria ©FAO-GFCM/Claudia Amico; on the right, women working at a seaweed farm in Tunisia ©FAO-GFCM

În România, spre exemplu, Centrul Demonstrativ de Acvacultură a instruit numeroși participanții din toate țările riverane Mării Negre cu privire la tehnologiile de cultură a midiilor, iar în prezent se realizează testări pilot pentru cultivarea stridiilor. Dr. Victor Niță, directorul ADC Constanța, a prezentat experimentul în curs de implementare cu stridii japoneze, desfășurat în mare deschisă, în cuști speciale atașate pe o instalație long-line. Puietul de stridii a fost furnizat de o stație de reproducere din Italia, în cadrul unui proiect finanțat de GFCM. Creșterea stridiilor în condițiile Mării Negre va fi monitorizată timp de un an și, la finalizarea experimentului, va fi organizat un workshop cu factorii interesați locali pentru a împărtăși rezultatele și cunoștințele dobândite, în vederea stimulării dezvoltării conchiliculturii în zonă.

„România joacă un rol crucial în regiunea Mării Negre, în special în sectoarele agriculturii și acvaculturii, aliniindu-și obiectivele naționale la Politica Agricolă Comună. În timp ce suntem încă în proces de dezvoltare a strategiilor și de consolidare a sectorului, sprijinim activ inițiativele regionale și promovăm durabilitatea, serviciile de mediu în pescuit și acvacultură. Acvacultura, prin natura sa, este o industrie sustenabilă și prietenoasă cu ecosistemul, care joacă un rol semnificativ în reducerea poluării, refacerea biodiversității și promovarea unei economii curate, circulare”, a declarant Mihael Cristian Leonov, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Ruralului. Dezvoltare, România.

Cinci priorități pentru o acvacultură durabilă până în 2030

Îmbunătățirea securității alimentare rămâne o prioritate, reafirmând rolul acvaculturii în furnizarea de alimente ușor accesibile, cu preț rezonabil și nutritive pentru a satisface o cerere globală în creștere, susținând în același timp economiile locale și reducând dependența de importuri. În același timp, promovarea creșterii bazate pe ecosistem este esențială pentru a sprijini practicile de acvacultură care integrează abordările ecosistemice, pentru a asigura reziliența socială și de mediu, sporind în același timp biodiversitatea și refacerea ecosistemelor marine. În plus, consolidarea guvernanței și a colaborării cu părțile interesate este esențială pentru a îmbunătăți armonizarea cadrelor de reglementare cu standardele globale și pentru a implica în mod activ factorii interesați, inclusiv producătorii la scară mică și comunitățile locale, pentru a stimula procesul decizional echitabil și cooperarea transfrontalieră. Adoptarea practicilor inovatoare, cum ar fi speciile adaptate la clima locală, acvacultura multitrofică integrată și sisteme avansate pentru a aborda impactul schimbărilor climatice și pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung, este, de asemenea, un factor important pentru promovarea în continuare a rezistenței la schimbările climatice și a inovației. În cele din urmă, asigurarea responsabilității sociale și a incluziunii este esențială pentru abilitarea comunităților locale, prioritizarea egalității de gen, îmbunătățirea bunăstării forței de muncă și promovarea participării tinerilor pentru a crea un sector de acvacultură mai incluziv și mai responsabil din punct de vedere social.

Pe măsură ce țările din regiune vor analiza concluziile acestei conferințe, este de așteptat ca aceste rezultate să ghideze GFCM și membrii săi în definirea de noi acțiuni strategice naționale și regionale pentru dezvoltarea durabilă a acvaculturii, inclusiv în contextul Conferinței United Nations Ocean din 2025 și a următoarei Declarații MedFish4Ever.

Allocated zones for aquaculture in Tunisia ©FAO-GFCM/Sahbi Dorai

About the GFCM   

The GFCM is a regional fisheries management organization operating under the framework of FAO, whose competence extends over all marine waters of the Mediterranean and the Black Sea. Its main objective is to ensure the conservation and the sustainable use of living marine resources, as well as the sustainable development of aquaculture.  

GFCM Members include 23 contracting parties (Albania, Algeria, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Egypt, European Union, France, Greece, Israel, Italy, Lebanon, Libya, Malta, Monaco, Montenegro, Morocco, Romania, Slovenia, Spain, Syria, Tunisia, Türkiye ) and six cooperating non-contracting parties (Bosnia and Herzegovina, Georgia, Jordan, Moldova, Saudi Arabia, Ukraine).