Cu ce erbicidăm în postemergență cultura de floarea soarelui?

O dată cu răsărirea culturii, chiar dacă s-a erbicidat în preemergenta, buruienile continua să răsară, solele din România având o rezervă mare de semințe de buruieni. De asemenea, la propagarea și înmulțirea buruienilor contribuie și tehnologia de cultivare (rotații scurte, lucrările de pregătire a solului etc.), ceea ce face să aplicăm erbicide atât în preemergență, cât și în postemergență. În funcție de spectrul de buruieni existent, se pot aplica fie pentru combaterea buruienilor cu frunza lată, fie pentru combaterea graminineelor.

Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene, la hibrizii rezistenți la imazamox:

  • LISTEGO, în doză de 1,2 l/ha;
  • PASSAT, în doză de 1,0 – 1,25 l/ha;
  • PULSAR 40, în doză de 1,2 l/ha;
  • SALTUS 80 SL, în doză de 0,65 lha sau 0,325 l/ha x 2.

Pentru combaterea buruienilor, erbicicidele se aplică când buruienile dicotiledonate sunt în stadiul de 2-4 frunze, buruienile monocotiledonate în stadiul de 1-3 frunze (să nu fie înfrățite), iar floarea soarelui este în stadiul de 4-6 frunze. Erbicidele combat și lupoaia (Orabanche cumana), epoca de aplicare fiind în stadiu de 6-8 frunze a florii soarelui.

Pentru combaterea unui spectru larg de buruieni cu frunza lată:

  • VIBALLA, în doză de 1 l/ha. Poate fi utilizat la toți hibrizii de floarea soarelui (convenționali, ExpressSun și Clearfield), de la stadiul de 4 frunze (BBCH 14) până la dezvoltarea completă a frunzelor (BBCH 51).

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și perene:

  • BUSTER 100 EC, în doză de 0,5 – 1 l/ha; FUSILADE MAX, în doză de 0,75 – 2 l/ha;
  • LEOPARD 5 EC, în doză de 1,2 – 1,5 l/ha;
  • RANGO, în doză de 0,75 – 1,75 l/ha.

Erbicidele se aplică când gramineele anuale sunt în stadiul de 1-3 frunze, iar la gramineele perene, când costreiul are 15-25 cm, pirul gros 10-20 cm. Erbicidele graminicide se aplică singure, deci evitați să le aplicați împreună cu cele pentru buruieni dicotiledonate, pentru că e posibil să apară fenomenul de fitotoxiciate la plantele de cultură.