Cu ce fungicide combatem bolile foliare ale rapiței?

Trebuie acordată o atenție deosebită în ceea ce privește bolile foliare ale rapiței, efectele acestora fiind devastatoare atunci când gradul de infectare este ridicat, iar tratamentele cu fungicide nu sunt realizate la timp. Făinarea rapiței (Erysiphe cruciferarum) este o boală ce poate apărea încă din toamnă, în anii secetoși și cu umiditate relativă a aerului ridicată.

Primele simptome ale infecției fungice sunt sub forma de pete circulare cu aspect de pâslă albă, pe ambele fețe ale frunzei, tulpini și silicve. Prin evoluție, aceste pete se măresc, formând un miceliu dens ce acoperă întreaga suprafață foliară. În urma atacului se reduce capacitatea de supraviețuire, creștere și reproducere a plantei.

Respectarea măsurilor agrotehnice nu împiedică în totalitate apariția bolii, tocmai de aceea se recomandă observarea atentă a simptomelor, precum și aplicarea de tratamente cu fungicidele ZIZAN 500 SC, în doză de 0,5 l/ha sau SALVATOR 25 EW, în doză de 1 l/ha. Pe lângă făinare, acestea sunt omologate și pentru combaterea altor boli din culturile de rapiță, cum ar fi alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul negru (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans), pătarea frunzelor (Pyrenopeziza brassicae), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) sau putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

Pentru mai multe informații despre oferta noastră, vă rugăm să apelați la reprezentanții ALCEDO din zona dumneavoastră agricolă sau rămâneți conectați la întreaga ofertă ALCEDO direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul aplicației ALCEDO pentru fermieri iscusiți, disponibilă acum din AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO