Cu ce protejăm culturile de floarea soarelui împotriva agenților fitopatogeni?

Culturile de floarea soarelui sunt predispuse la apariția unor boli precum alternarioza (Alternaria helianthi), pătarea brună și frângerea tulpinilor (Diaporthe helianthi), pătarea neagră (Phoma macdonaldii), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum). Dacă nu sunt combătute, aceste boli pot avea “un cuvânt de spus” în ceea ce privește atât randamentul producțiilor, cât și calitatea acestora.

Ce fungicide recomandă specialiștii ALCEDO?

TOPSIN 500 SC (500 g/l tiofanat-metil) este un produs cu acțiune fungicidă, de contact și sistemică. Este absorbit de plante prin frunze și rădăcini, având un foarte bun efect preventiv și curativ. Combate putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) și frângerea tulpinilor (Phomopsis helianthi) din culturile de floarea soarelui. Doza recomandată este de 1,4 l/ha, pentru tratamentele în vegetație și de 2,0 l/t, că tratament la sămânță.

TOPGUARD 25 SC (flutriafol 250 g/l) este un fungicid sistemic cu efect de până la 6 săptămâni ce garantează flexibilitate în aplicare. Pe lângă efectul preventiv și curativ pe care îl are, TOPGUARD 25 SC are și efect regulator, redirectionand nutrienții către organele de fructificare. La floarea soarelui se aplică de la faza de 3 – 4 perechi de frunze pentru protecția tulpinii și a aparatului foliar până la apariția butonului floral pentru protecția calatidiului. Doza recomandată este de 0,75 l/ha.

MIRADOR XTRA (200 g/l azoxitrobin + 80 g/l ciproconazol) este un fungicid complex cu două substanțe active din clase chimice diferite, cu efect sinergic împotriva unui spectru larg de boli și cu proprietăți preventive și curative. La culturile de floarea soarelui, tratamentul se va aplica în funcție de presiunea bolilor până în fenofaza de buton floral. Doza recomandată este de 0,75 l/ha. COMET (200 g/l piraclostrobin) este un fungicid cu acțiune protectivă, curativă și eradicativă. Pentru cultura de floarea soarelui se pot aplica maxim 2 tratamente, la un interval de 21 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 16-75, respectiv de la apariția frunzei a 6-a până când semințele din treimea mijlocie a inflorescenței au culoarea gri și au mărimea finală. Doza recomandată este între 0,5-1,0 l/ha, în funcție de boala care trebuie combătută.

Pentru mai multe informații despre aceste produse, vă rugăm să apelați la reprezentanții ALCEDO din zona dumneavoastră agricolă sau rămâneți conectați la întreaga ofertă ALCEDO direct de pe telefonul mobil, cu ajutorul aplicației ALCEDO pentru fermieri iscusiți, disponibilă acum din AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Echipa ALCEDO