Cultura de ceapă în România

În România, tehnologia cultivării cepei din arpagic este una dintre primele culturi agricole din an care aduc venituri fermierilor. Iată cele mai importante caracteristici de care trebuie să ții cont pentru a obține o cultură a cepei de succes.

Ceapa este una dintre plantele de o importanță majoră la nivel mondial. Este consumată pe toate meridianele, iar bulbii se folosesc pentru consum în diferite feluri, de la consumul proaspăt până la salate, mâncăruri sau conserve. Acest articol prezintă aspecte importante ale culturii cepei și metode prin care să o protejezi, pentru o recoltă bogată.

Cultura de ceapă: importanță și beneficii

Ceapa comună (Allium cepa) este o specie erbacee bienală, originară din Asia Centrală, fiind cultivată încă din Antichitate. În țara noastră, este o plantă legumicolă de bază, având chiar zone cu tradiție în cultivarea cepei – Turda, Pericei, Vinga, Făgăraș, Târgu Frumos, Râmnicu Sărat, Filiași. În 2022, România a ocupat locul 6 în UE la suprafața cultivată cu ceapă, conform Eurostat.

Ceapa se cultivă pentru bulbi, frunze și tulpina falsă. Bulbii și ceapa verde se folosesc pentru prepararea hranei și conțin cantități bogate de substanțe nutritive (proteine, lipide, calciu, fier, potasiu, fosfor, mangan, vitaminele B1 și B2). În același timp, ceapa conține și substanțe volatile cu conținut de sulf, denumite fitoncide, care au acțiune antibacteriană și antifungică. Datorită prezenței flavonoidelor, mai concentrate în ceapa roșie, ceapa are și acțiune antioxidantă. Este adesea utilizată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului și a diabetului.

Înființarea culturii de ceapă

În condițiile climatice din România, soiurile de ceapă de apă sunt bienale, iar soiurile de ceapă de arpagic sunt trienale. În primul an de cultură, ceapa formează la suprafața solului frunzele și o tulpină falsă, iar în sol se formează bulbul.

Sursa: https://www.agro.basf.ro/